Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit kompanija

Podijelite ovaj članak:

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji.

“Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos”, rekao je Plenković na sjednici vlade, dodajući da se „ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni“.

Ministar finansija Marko Primorac je na konferenciji za medije izložio detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez prije svega namijenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosjek, piše Euronews pozivajući se na portal Dnevno.hr.

On je podsjetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dvije stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi defacto još jedan prag i još jedna stopa.

Tko će plaćati?

“Cilj nije kažnjavati poduzetnike, utvrđivati dobit za koju vlada smatra da bi bila realna, cilj je u ovim okolnostima kad solidarnost treba doći do izražaja, svatko od nas treba dati svoj doprinos. Ne mislim samo na poduzetnike, mislim i na građane koji su pomogli plaćaju PDV. I oni najranjiviji pune državni proračun. Smatram da je opravdano i pravedno što će se oporezivati najveći porezni obveznici”, rekao je Primorac.

“Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit ako imaju dobit veću od 20 posto od prosjeka. Imat će stopu od 18 posto poreza na dobit dakle, te dodatan porez koji će ovisiti o razini profita u 2022., a plaćat će oni čija će dobit biti iznad razine od 20 posto od prosjeka u zadnje 4 godine. Npr., ako je nekome dobit rasla sto posto u odnosu zadnje 4 godine, njemu će efektivna porezna stopa biti oko 30 posto poreznog opterećenja po novom izračunu”, opisao je Primorac.

Tiče se svih poduzetnika, a ne samo energetskog sektora dodao je i rekao da očekuje da bi ukupan porezni prihod bio 2 milijarde kuna, a novi porez plaćalo bi oko 200 najvećih firmi. “To je procjena temeljem podataka za 2021. Što će biti za 2022., vidjet ćemo”; rekao je.

“Mi ćemo ih koristiti isključivo da pomognemo najugroženijima, a ne za punjenje državnog proračuna. To je jednokratan porez za 2022. godinu“, rekao je Primorac.

Kasnije je na pitanje novinara rekao da se pod najugroženijima misli na skupine umirovljenika s najnižim primanjima, onima koji imaju minimalnu zajamčenu nakndanu, ljudima koji primaju dječji doplatak: “Znači, mjere pomoći tim ljudima bi bile”.

Prijedlogom zakona su predviđeni i određeni odbici, pa tako ako je neki poduzetnik ostvario prihod i dobit prodajom materijalne ili nematerijalne imovine, taj mu se dio neće oporezovati, rekao je Primorac.

 

Akta.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x