I Almu je u Sarajevu ubio partner koji je imao više od 150 prijava

Podijelite ovaj članak:

Nermin Sulejmanović, na žalost, nije jedini koji je ispunio svoje prijetnje. A sistem nije prvi put zakazao kod Nizame Hećimović. Prije samo dvije godine izvještavali smo u brutalnom ubistvu Alme Kadić, za koje je osuđen Eldin Hodžić. Tragične sudbine žena, i presude protiv počinitelja, pokazalo se, ne služe ni kao opomena, ni kao upozorenje institucijama, da moraju bolje raditi svoj posao.

Nije Nizama prva koja je prijavila, i nije preživjela. Sličnu sudbinu prije samo dvije godine doživjela je Alma Kadić u sarajevskom naselju Buća potok. Ni prijave, ni zabrana prilaska nisu spriječile Eldina Hodžića. Pucao je.

“U slučaju moje rahmetli sestre je dvije godine nasilje trajalo, konstantno prijavljivano, dokumentovano, oko 150 krivičnih prijava je postojalo. To je isplivalo u fazi suđenja njemu za nasilje u porodici sa smrtnih ishodom. On je osuđen, prvostepenom presudom na 35 godina zatvora. MIslio sam da će to biti opomena nekim nasilnicima da to ne počine. Ali dešava se, a evo šta se juče desilo”, rekao je Almedin Kadić, Almin Brat.

Zatvorska kazna od 35 godina jedna je od najvećih za ubistvo žene u istoriji bh pravosuđa.

“Poslije toga imamo slučaj u Doboju, 28 godina je presuda zato što je nasilnik i ubio i zapalio i stan i osobu. I imamo preudu za slučaj Olovo 40 godina”, istakla je Jadranka Miličević, iz fondacija Cure.

Za svirepo ubistvo Arnele Džogić u Olovu 2016. godine, njen bivši momak Avdija Selimović i Muriz Brkić dobili su maksimalne kazne. No ovakve kazne su izuzeci, a ne pravilo.

Više u prilogu Aleksandre Tolj Ružić, N1

Brat jedne od žrtvi nasilja koja je ubijena: "Mislio sam da će to biti opomena"

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x