IGK pozdravlja povratak bivšeg pripadnika Armije RBiH Osmana Osmanovića, ali pravo i pravda nisu zadovoljeni!

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) objavio je saopćenje za javnost nakon što je bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Osman Osmanović pušten na slobodu iz srbijanskog zatvora, naglasili su i da će nastaviti sa pružanjem pravne i medijske kampanje.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja povratak bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića u Bosnu i Hercegovinu, a nakon što je u Srbiji osuđen na pet godina zatvora.

Međutim pravo i pravda nisu zadovoljeni. Osmanović je uhapšen u Republici Srbiji, bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, ili sud u Hagu, smatrale za shodno pokrenuti njegovo procesuiranje. IGK će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima nastaviti pravnu, medijsku i svaku drugu kampanju i pozvati pravosudne institucije u Republici Srbiji da potpuno oslobode Osmanovića. Ukoliko se to ne desi IGK će upoznati pravosudne insticije u svijetu.

Još jednom podsjetićemo javnost da je Republika Srbija u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđena da je učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine, da nije ništa uradili da spriječi genocid u Srebrenici, te kao država agresor nema kredibilitet da procesuira građane Bosne i Hercegovine.

To su potvrdili i sudovi u Londonu i Beču, u slučajevima Divjak i Ganić, kada su jasno kazali da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces.

Podsjećamo javnost riječ je o sudu koji je 2015. rehabilitirao fašistu i zločinca Dragoljuba Dražu Mihajlovića. Ovakva politika predstavlja nastavak srbijanske agresivne politike miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine, kao i intenziviranje progona građana države Bosne i Hercegovine. Srbija je tako potvrdila da je najveći izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.

IGK je alarmirao kanadsku i svijetsku javnost o slućaju Osmanović, tražio angažovanje organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda i putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima upoznao je svijetske političke i akademske subjekte sa nepravednim hapšenjima građana BiH u Srbiji.

IGK smatra i ako je Osmanović pušten na slobodu, njegovu presudu nepravednom, anticivilizacijskom, suprotnu međunarodnom pravu i pravdi. U tom smislu nastaviće sa aktivnostima po ovome pitanju, navodi se u saopštenju Instituta.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x