Igor je sjajan student, po završetku studija se vraća se u Prijedor

Podijelite ovaj članak:

Želim da se konstantno usavršavam, da pratim nove metode i tehnologije u medicini i pružam najbolјu moguću njegu svojim pacijentima. Pored profesionalnog uspjeha, težim ka tome da budem aktivan član zajednice, doprinoseći njenom zdravlјu i blagostanju. Imam ogromnu podršku porodice, bez koje ne bi bilo moguće izdržati sve izazove studiranja“, rekao je Romčević za “Kozarski vjesnik”.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor dodijelio je iz budžeta grada po 5.000 KM najuspješnijim studentima završnih godina osnovnih akademskih studija, povodom Dana grada. Među pet nagrađenih je i Prijedočanin Igor Romčević. Kaže da mu nagrada mnogo znači ne samo zbog finansijske podrške kod troškova studija, već i zbog priznanja koje dolazi iz njegovog grada.

“To je potvrda da su moj trud i posvećenost prepoznati i vrednovani. Takođe, ova nagrada me dodatno motiviše da nastavim s radom i postignem još veće uspjehe u budućnosti. Izuzetno me raduje što Prijedor na ovaj način podržava mlade lјude, te se nadam da ćemo imati priliku da mu se odužimo“, priča Igor, student završne godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Cilј mu je da postane stručan i posvećen lјekar, specijalizovan u interventnoj radiologiji.

„Interventna radiologija je fascinantna oblast koja kombinuje dijagnostiku i terapiju, omogućavajući minimalno invazivne procedure koje mogu značajno pobolјšati kvalitet života pacijenata. Želim da se konstantno usavršavam, da pratim nove metode i tehnologije u medicini i pružam najbolјu moguću njegu svojim pacijentima. Pored profesionalnog uspjeha, težim ka tome da budem aktivan član zajednice, doprinoseći njenom zdravlјu i blagostanju. Na ličnom planu, želim da balansiram karijeru sa porodičnim životom, budući da vjerujem da je podrška porodice klјučna za svaki uspjeh“, kaže ovaj mladi Prijedorčanin.

Završio je Osnovnu školu „Dositej Obradović“, a potom Gimnaziju „Sveti Sava“. Tokom srednjoškolskih dana, aktivno je učestvovao u raznim aktivnostima, van redovne nastave.

„Posebno sam uživao u seminarima iz biologije u Naučnoistraživačkoj stanici Petnica, gdje sam proširio svoje znanje i stekao nova iskustva. Bio sam dio tima koji je predstavlјao našu školu na Sajmu inovacija i nauke, gdje smo pokazali naše kreativne projekte. Takođe, imao sam priliku da budem dio tima koji je osvojio nagradu na takmičenju iz robotike. Učestvovao sam i u stvaranju kratkometražnog filma koji je privukao pažnju na Sajmu filma u Trentu. Pohađao sam kurs veb dizajna na kojem sam kreirao školsku veb stranicu. Bio sam aktivan i u sekcijama za robotiku i novinarstvo, gdje sam sticao nova iskustva i vještine. Srednja škola je za mene bila vrijeme otkrivanja, učenja i uspostavlјanja trajnih veza, kako u prijatelјstvu, tako i u lјubavi“, nastavlјa priču ovaj svestrani mladić.

Bio je, kaže, radoznalo dijete, koje je želјelo uvijek da zna kako stvari funkcionišu. Zanimao ga je svijet oko njega, a posebno prirodne nauke. Ističe da je uvijek volio da pomaže drugima, što ga je u neku ruku i opredijelilo da postane lјekar.

„Pored toga, mnogi tvrde da sam bio izuzetno odgovoran i vrijedan, uvijek sam se trudio da završim sve svoje obaveze na vrijeme i dao bih sve od sebe da postignem najbolјe rezultate, bilo da je u pitanju škola ili neki drugi zadatak. Takođe sam trenirao karate sa divnim trenerima koji su me naučili disciplini i upornosti. Pored toga, uživao sam u ribolovu, provodeći sate na Sani sa štapom za pecanje. U osnovnoj školi sam učestvovao u svim sekcijama koje su bile dostupne, što me je činilo svestranim i omogućilo mi da razvijam razne vještine i interese“, navodi Igor.

Pored ribolova i teretane, strastveni je lјubitelј putovanja.

„Bio sam na profesionalnoj razmjeni u Atini i Maroku, što su iskustva koja su mi proširila vidike i omogućila mi da steknem nove praktične vještine u medicini. U oktobru planiram da idem na usavršavanje u Nјemačku, što jedva čekam, jer sam uvjeren da će mi to pružiti izvanrednu priliku za lični i profesionalni razvoj. Takođe, u slobodno vrijeme volim da pišem naučne radove. Do sada sam autor jednog rada iz mikrobiologije i četiri iz radiologije, koje sam prezentovao na konferencijama širom svijeta – u Portugalu, Istanbulu, Hrvatskoj i širom Srbije. Takođe, kao predsjednik IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) u Novom Sadu, aktivno se angažujem u međunarodnoj saradnji i radu sa studentima medicine širom svijeta. Ova pozicija mi omogućava da organizujem različite volonterske i humanitarne akcije, učestvujem na konferencijama i seminarima, te kao delegat  Srbije predstavlјam naš rad na najvećim sastancima studenata medicine u Ekvadoru i Estoniji. Putovanja koja sam ostvario kroz ove programe, pružila su mi priliku da upoznam različite kulture i zdravstvene sisteme, što je dodatno obogatilo moje obrazovanje i lični razvoj. Osim toga, volim da provodim vrijeme sa svojom djevojkom Tanjom, koja je takođe iz Prijedora. Nјena podrška mi je izuzetno važna, a zajednički trenuci su mi dragocjeni i pomažu mi da održim balans između studija i privatnog života“, iskreno priča Igor.

U Novom Sadu se redovno druži sa prijatelјima iz prijedorske gimnazije. Ističe da je zanimlјivo da je ogroman broj mladih odlučio da studira u Novom Sadu, te da se često viđaju i organizuju neke zajedničke aktivnosti.

„Zaista mi je drago što imamo priliku da održavamo tu povezanost i podržavamo jedni druge. Posebno bih istakao prijatelјstvo sa Nebojšom, iako se u Prijedoru nismo poznavali, ovdje u Novom Sadu smo postali najbolјi drugovi. Dijelimo sve, kako teške, tako i vesele trenutke, što mi je neizmjerno važno i dragocjeno“, navodi Romčević.

Na pitanje zbog čega odluka da studira baš u Novom Sadu, Igor kaže: „Izabrao sam Novi Sad zbog odličnog Medicinskog fakulteta koji ima visok ugled i nudi kvalitetno obrazovanje. Takođe, ovaj fakultet pruža ogroman broj mogućnosti, uklјučujući istraživanja, prakse i međunarodnu saradnju, što mi omogućava da širim svoje horizonte i razvijam se, ne samo kao budući lјekar, već i kao pojedinac. Osim toga, Novi Sad je prelijep grad sa bogatom kulturnom ponudom i prijatnom atmosferom za studente.“

Igor u učenju provodi po nekoliko sati dnevno, što zavisi i od rasporeda koji ima.

„Trudim se da budem efikasan u učenju i da iskoristim vrijeme na najbolјi mogući način. Obično imam raspored koji mi omogućava da učim nekoliko sati dnevno, uz pauze za odmor i rekreaciju kako bih održao balans i spriječio zamor. Važno je prilagoditi tempo učenja sopstvenim potrebama i sposobnostima, ali i prihvatiti da su u određenim periodima neophodna značajna odricanja i učenje danima bez prestanka kako bi se ostvario dobar rezultat. Takođe, važno je istaći da imam ogromnu podršku porodice, bez koje ne bi bilo moguće izdržati sve izazove studiranja. Nјihova podrška, razumijevanje i lјubav neizmjerno su važni i inspirativni u mom putovanju kroz medicinu“, priča Igor.

Na pitanje da li će se nakon završetka studija vratiti u Prijedor, ima spreman odgovor.

„Moja primarna fokusiranost trenutno je na obrazovanju i usavršavanju u medicini. Cilј mi je da steknem najbolјe moguće obrazovanje i vještine koje su potrebne za moju buduću karijeru. U isto vrijeme, naravno da bih volio da se vratim u Prijedor, grad koji nosi posebno mjesto u mom srcu. Nadam se da će se pružiti mogućnost da kao interventni radiolog doprinesem zdravstvenom sistemu u Prijedoru i zajednici kojoj pripadam. Takođe planiram da nastavim svoje obrazovanje upisivanjem doktorskih studija“, poručuje za kraj jedan od najbolјih studenata grada Prijedora Igor Romčević.

Izvor: kozarski.com

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x