Ima 93 godine i još uvijek vozi kamion, vozačku produžio za sljedećih 5 godina

Nijemac Karl Schabhüser vozač je kamiona još od 1954. godine.  Ovih je dana uspješno obavio liječničke preglede za produženje vozačke dozvole za sljedećih 5 godina.

Schabbi, kako ga zovu sugrađani u Warendorfu, vozačku dozvolu za automobil, motocikl i kamion posjeduje još od 1951. godine. Odmah nakon položenog ispita nabavio si je motocikl i sa svojim prijateljima često odlazio na vožnje stazom Nürburgring. Tih je godina radio u tvornici, ali mu je ubrzo dosadilo, te se popeo u kabinu kamiona i iz nje profesionalno nije izišao više nikad. “Kada tu uđete, slobodni ste. Više nema šefa koji bi vam bilo što govorio”. 

Karl Schabhüser u penziju je otišao prije 28 godina, s 65 godina starosti. Mjesto ga nije dugo držalo, pa se ubrzo vratio kamionima i cesti. Njemački zakoni o radu nakon umirovljenja nisu mu ostavljali mnogo od zarađene plaće, ali i za to je pronađeno rješenje: mini-posao bez poreza. Karl Schabhüser vozio je dalje, ali samo povremeno, na primjer ako ostali vozači kamiona nisu smjeli voziti u ponedjeljak ujutro jer im propisani period odmora nije bio dovoljno dug. Danas aktivno pomaže u prijevozničkoj tvrtki svoje kćeri, vodi narudžbe i dovozi poluprikolice u radionicu. “Još uvijek vozim kao nekada”, samouvjeren je Karl. “Skočim na poluprikolicu tegljača kao neki mladi momak.”

Trenutno produženje dozvole omogućuje mu da vozi do 98. godine. Mnogi to gledaju s dozom rezerve i nevjerice, no Karl je odlučan i lucidan u vezi te teme: “Ako primijetim da to više ne radim tako dobro, prestat ću!”.

Izvor: Allgemeine Zeitung 

Redakcija
Redakcija
Articles: 177
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x