Imam iz BiH proučio ezan u švedskoj crkvi: Poruke mira i međureligijske saradnje su uvijek dobro došle

Podijelite ovaj članak:

Imamu, hatibu i muallimu džemata Halmstad Švedska Ajdinu-ef. Terziću, koji trenutno radi i živi u ovoj državi pripala je velika čast da prisustvuje svjetski poznatom koncertu “The Armed Man”.

Njegov zadatak bio je u glavnoj švedskoj crkvi regije Hallahnd prouči ezan. Ovom nekadašnjem imamu džemata Dolac na Lašvi pripala je čast koju je rado istoristio.

Koncert je koncipiran kao propagiranje mira u svijetu, a tokom istog prisutnima se predstave i glavne svjetske religije. Također, obratila se i jedna izbjeglica iz Ukrajine koja je izbjegla u Švedsku, a inicijator koncerta je popularni kompozitor Karl Jenkins. Cilj koncerta koji je prvobitno izveden u Londonu je propagiranje zaustavljanja rata, a prvi put održan je za žrtve Kosovske krize.

“Cijenim da je korisno za nas Bošnjake u dijaspori da učestvujemo u jednoj ovakvoj manifestaciji. Većina prisutnih prvi put u svom životu su čuli ezan, koji je izazvao pozitivne reakcije kod prisutnih. Poruke mira i međureligijske saradnje su uvijek i na svakom mjestu dobro došle, pa tako i ovdje u Švedskoj… Bila mi je čast biti dijelom ovog projekta, i približiti islam drugima…” – izjavio je efendija Ajdin Terzić za portal CrnaHronika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x