Incko u srijedu podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti UN: “Neustavno postupanje RS kada je riječ o proglašavanju vojne neutralnosti”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko podnijeće u srijedu u Savjetu bezbjednosti UN redovan šestomjesečni izvještaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Incko se već nakoliko dana nalazi u Sjedinjenim Američkim Država, a iz OHR-a ranije je saopšteno da se visoki predstavnik već sastao s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Filipom Rikerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD.

Najavljeno je i da će se Incko sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN. Incko je u izvještaju koji će predstaviti ambasadorima zemalja članica SB UN već uobičajeno iznio niz kritike na račun vlasti.

Prva se odnosi na neformiranje vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH nakon prošlogodišnjih izbora. On je izrazio nadu da će vlast uskoro biti formirana podsjećajući i na neriješen problem izbornog zakonodavstva i, kako tvrdi, “neustavno postupanje Republike Srpske kada je riječ o proglašavanju vojne neutralnosti”.

Kako prenosi Tanjug, visoki predstavnik u izvještaju je spomenuo i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića navodeći da ga hrvatske političke stranke nazivaju “nelegitimnim članom Predsjedništva BiH”.

U izvještaju je spomenuta i inicijativa SDA o nazivu Republike Srpske, a Incko je naveo da ova inicijativa nije realizovana, ali da u startu treba biti jasno kako se u BiH nalaze dva entiteta. Incko je izrazio zabrinutost što se visoki politički zvaničnici i danas negiraju presude međunarodnih sudova. Kao prethodnih goidna paralelno sa Inckovim, izvještaj SB UN je podnijela i Vlada Republike Srpske.

U tom izvještaju je kritikovan rad državnih institucija navodeći kako institucije BiH ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja bezbjednosti u BiH čime se ozbiljno povećava rizik od terorizma, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspijevaju da pruže efektivan odgovor.

Tanjug

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x