Indonežanska terapija sa rogovima bizona

Podijelite ovaj članak:

Za terapiju se koriste rogovi bizona koji se postavljaju na površinu pacijentove kože. Time se podstiče povećanje cirkulacije krvi i uklanjanje mrtvih krvnih stanica iz tijela. Ova praksa liječenja je uobičajena u Aziji, a iako se u nekim drugim zemljama razlikuje, očekivani rezultati ostaju isti.

Video je snimljen u Jakarti, Indonezija.

Ne kaže se džaba u narodu, da zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu, da ozdravi.

U Indoneziji, kao i u mnogim drugim zemljama, tradicionalna medicina često uključuje upotrebu biljaka, životinjskih proizvoda i drugih prirodnih sastojaka u svrhu liječenja različitih bolesti i stanja. Što se tiče upotrebe rogovima bizona, ovo je praksa koja se može pronaći u određenim tradicionalnim kulturama, ali nije univerzalna ili specifična samo za Indoneziju.

U nekim kulturama, poput kineske tradicionalne medicine, rogovima bizona se pripisuju različita ljekovita svojstva. Na primjer, vjeruje se da mogu imati antiupalno djelovanje, pomoći u smanjenju groznice, poboljšati cirkulaciju krvi ili čak pomoći u jačanju imunološkog sustava. Međutim, važno je napomenuti da takva tvrdnja nije potkrepljena čvrstim znanstvenim dokazima.

Kritičari upotrebe bizonovih rogova u medicinske svrhe ističu etičke i ekološke probleme. Lov na bivole radi njihovih rogova može imati negativan utjecaj na populaciju divljih bivola i dovesti do njihovog smanjenja. Također, postoje alternative u modernoj medicini koje su sigurnije i učinkovitije.

Važno je istaknuti da se tradicionalne medicinske prakse razlikuju od zemlje do zemlje i od zajednice do zajednice te da se primjena bizonovih rogova u medicinske svrhe može razlikovati u različitim dijelovima Indonezije.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x