Institucija u odbrani vjere i emir u odbrani domovine

Husein ef. Kavazović – reisu-l-ulema

Svako ko ne vidi ili ne želi da vidi u čemu je stvar, ili je glup, ima interes ili je na neki način ucijenjen!

Nije ovdje stvar o reisu-l-ulemi, i njegovoj izjavi, u kojoj, da budemo načisto nema apsolutno ničega spornog, ničega za osuđivanje, čak ni za prekor.

Fakt je da su Bošnjaci, ali generalno i sve patriote u Bosni i Hercegovini, poput razbijene vojske.

Političko nejedinstvo, neuravnoteženi i neusaglašeni stavovi patriotski orijentisanih politika, stranaka i njihovih lidera, doveli su prosječnog patriotu u stanje dezorijentisanosti, zbunjenosti i na neki način pogubljenosti.

Jedina institucija, koja je zadržala autoritet, kod velike većine Bošnjaka, muslimana i patriota je institucija reisu-l-uleme.

Pokušaj da se diskredituje Husein ef. Kavazović lično, a time i institucija reisu-l-uleme, po meni morao bi biti uže za koje se moraju uhvatiti svi i kada već nismo ranije, definisati da je to crvena linija, linija ispod koje Bošnjaci, ma kakva im politička i ideološka preokupacija bila, moraju da se ujedine.

Mišljenja sam da smo daleko ranije morali imati svoju crvenu liniju, kako ne bi došli do toga da se vrši direktan atak na instituciju svih Bošnjaka, ali kada već nismo zbog aferima, marifetluka, razilaženja po raznim osnovama godinama unazad našli drugi osnov koji mora biti zajednički bedem i linija odbrane, neka to bude reisu-l-ulema.

Neka političari iz Bošnjačkog korpusa i dalje nastave biti svoje političke, pa i međusobne bitke, ali u ovoj, moraju biti (za)jedno!

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x