Internet iz svemira stiže 2021. godine

Podijelite ovaj članak:

Britanska inovativna tehnološka tvrtka OneWeb pribavila je 1,25 milijardi dolara novog kapitala kako bi ubrzala uspostavu globalne mreže za superbrzi širokopojasni pristup Internetu uz pomoć satelita.

To znači da je pokretanje mreže 2021. godine sada “neizbježno”. poručuju iz OneWeba.

Prikupili su kapital nakon što su u veljači uspješno lansirali prve satelite koji će sve to omogućiti, napominje BBC.

Nakon najnovijeg kruga prikupljanja novca OneWeb raspolaže s ukupno 3,4 milijarde dolara kapitala, koje su pribavili od ulagača poput japanskog tehnološkog diva Softbanka, Virgin Groupa, Coca-Cole i Qualcomma.

U OneWebu navode da će zahvaljujući tom kapitalu do kraja godine početi mjesečno lansirati po 30 satelita koji će u konačnici biti raspoređeni tako da omogućuju pristup Internetu u cijelom svijetu.

Da bi im to pošlo za rukom, u nisku orbitu oko Zemlje – na visinu do 2.000 kilometara od Zemljine površine – morat će lansirati ukupno 650 satelita iako bi njihova konačna brojka mogla dosegnuti oko 2.000.

Bit će to najveći program lansiranja satelita u povijesti, tvrde u kompaniji. OneWeb konkurira tvrtkama poput SpaceX-a, koji ima slične planove.

Tvrtke žele donijeti Internet u one dijelove svijeta koji trenutno nemaju širokopojasni pristup mreži ili je usluga pristupa neujednačena.

Američki telekomunikacijski poduzetnik Greg Wyler izjavio je prošlog mjeseca za BBC da mu je cilj pomoći ljudima u zemljama u razvoju.

“Ako pogledate gospodarstva u nastajanju gdje nema pristupa Internetu ili je on jako ograničen, općenito ćete vidjeti siromaštvo”, kazao je Wyler.

“Problemi sa zdravstvenom skrbi, rodna neravnopravnost.- svi problemi imaju isti korijen – ljudi nemaju priliku učiti, izvući se iz siromaštva, izgraditi svoje zajednice, zato je umrežavanje tako važno”, naglasio je.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x