Islamska zajednica dodijelila 191 stipendiju iz fonda Bejtu-l-mal

Svečana dodjela stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal i potpisivanje ugovora o stipendiranju u školskoj i akademskoj 2021/22. godini održano je 25. januara u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Na svečanosti se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. On je učenicima i studentima poručio kako se od njih očekuje da dobro uče i da se izgrađuju kao ljudi, da imaju velike ambicije i nastoje dosegnuti visine.

„Danas svjedočimo nečemu što ima, i imat će u budućnosti, dalekosežne pozitivne implikacije. Dragi učenici i studenti, od vas očekujemo da služite svojoj zemlji i svome narodu ponizno i strpljivo. Vi ste naša budućnost. Ulažući u vas mi ulažemo u svoju budućnost i čvrsto vjerujemo da je to naša najbolja investicija. Od vas očekujemo da, kada okončate školovanje, budete uzori u svakom dobru; da budete aktivni i doprinosite izgradnji i duhovnom i materijalnom razvoju naše zemlje“, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Za školsku 2021/2022. godinu dodijeljena je 191 stipendija.

„Na konkurs se prijavilo 805 učenika i studenata, a dodijelili smo 191 stipendiju. Od toga je 113 punih stipendija za učenike, 58 za učenike srednjih škola i 20 za studente i učenike s teškoćama u razvoju“, naveo je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim Malanović.

U okviru ovih stipendija je i 10 stipendija učenicima i studentima u Novom Pazaru, 14 stipendija za učenike generacije medresa i gimnazija i 10 stipendija za učenike u Dnevnom centru Potočari. „Pored ovih stipendija, dodijelili smo i pomoć za školovanje za 47 studenata i 108 učenika iz kategorije povratnika i slabijeg socijalnog stanja“, naveo je Malanović

Iman Korić je učenica generacije Prve bošnjačke gimnazije i studentica prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Njoj je stipendiju dodijelio reisu-l-ulema IZ  u BiH Husein-ef. Kavazović. „Za mene je velika čast i izuzetna prilika biti stipendistica Islamske zajednice, poseban je osjećaj znati da je naša budućnost u sigurnim rukama. Kada to kažem, mislim da postoji važna institucija koja prepoznaje potencijal mladih ljudi, koja brine o mladim ljudima i koja prepoznaje važnost tih potencijala za budućnost Bosne i Hercegovine“, naglasila je ona, prenosi MINA.

Azra Mahmutovic
Azra Mahmutovic
Articles: 496
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x