Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku uplatila 200 hiljada dolara za žrtve zemljotresa

Podijelite ovaj članak:

Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku u svom prelijepom vakufu Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, priredili su donatorsko večer za područje Turske koje je 6. februara t.g. pogođeno razornim zemljotresom, uključujući i područje Sirije. Epicentar zemljotresa je bio u turskoj regiji Kahramanmarasu, dok područje obuhvata desetak provincija sa oko 13,5 miliona ljudi. Život su tragično izgubili preko 48.000 ljudi, dok je na desetine hiljada povrijeđenih, mnogi su ostali bez krova nad glavom i osnovnih životnih potrebština. Bošnjaci Bosne, Sandžaka i ma gdje žive generalno su pokazali veliku solidarnost i humanost za žrtve zemljotresa. Ovog puta istaći ćemo bošnjačku komunu u New Yorku, koji su “Srcem za našu braću i sestre” otvorili svoja srca i duše i pokazali veliku humanost i solidarnost sa bratskim turskim i sirijskim narodom, stoji u saopštenju.

U svojstvu domaćina ove donatorske večeri dobrošlicu je poželio h. Ago Kolenović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku. U obraćanju je izrazio duboko žaljenje za sve žrtve zemljotresa. Ujedno je istakao onu ključnu nit – islam, koji spaja Bosnu, Sandžak i Tursku, odnosno bošnjački i turski narod.

H. Smajlje Srdanović je u svome iskaljenom stilu vodio akciju doniranja, bez predaha je „izazizvao“ prisutne članove zajednice, posebno biznismene iz mlađe generacije da se natječu u dobru. Tako su i donacije ‘padale’ od strajih i mlađih od priosutnih i putem telefona i poruka; Hajro Lalić, Ago i Alaudin Kolenović, Jasmin Novaj, Smajlje Srdanović, Nazim i Džeko Mujović, Ibro Maković, dr. Vedan i Selma Đešević, Ago i braća Redžić, Todić, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija… i brojni drugi (nastojat ćemo dopuniti imena donatora); u kratkom roku samo u ovoj večeri je prikupljeno 80.000 dollara. Dakako ističemo, da je Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku ranije uplatila oko 100 hiljada dollara za Tursku i $20.000 za Siriju. Što je ukupno 200 hiljada dollara. Naravno i nekoliko kontejnera razne robe, sredstava za higijenu…

Prisutnima se obratio i zahvalio specijalni musafir Reyhan Özgür, Generalni konzul Republike Turske u New Yorku i Ibrahim Kurtuluş, savjetnik i lider zajednice, Federacija tursko-američkih udruženja – FTAA. Na večeri je bio prisutan i vice konzul Tugay Sen.

Domaćini su musafirima uručili prigodne hedije.

U programu su učestvovali hafiz Mohammed Matawee, hafiz dr. Haris Hadžić i Nermin-ef. Huseinović.

Program je moderirala i elokventno vodila Selma Đešević.

Nakon uspješnog doniranja za sve prisutne je priređena bogata sofra.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x