Islamska zajednica u BiH finansira pokretnu ambulantu u Gazi 

Podijelite ovaj članak:

Islamska zajednica U Bosni i Hercegovini, putem britanske organizacije za međunarodni razvoj i pomoć „Human Appeal“, jučer je u Gazi pokrenula rad pokretne ambulante u kojoj građani mogu dobiti osnovnu medicinsku njegu, osnovne lijekove, zavoje i hranu za novorođenčad.

„Nakon sistematskog uništenja većine bolnica u Gazi, naročito bolnice Eš-Šifa, potreba i za osnovnom zdravstvenom brigom postala je prioritetna, te je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini odlučila sredstvima koja su prikupili njeni članovi pokrenuti mobilnu ambulantu koja trenutno djeluje u jednoj od napuštenih škola“, izjavio je za Agenciju MINA direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić.

On je najavio da će ambulanta nastaviti s radom i u narednim danima u naseljima u kojima se stvore uslovi zbog sigurnosne situacije i u skladu sa mogućnostima Islamske zajednice.

„Ovo je simbolična, ali prijeko potrebna pomoć i Islamska zajednica će nastaviti s prikupljanjem pomoći i organizacijom i drugih oblika podrške u narednom periodu, a sve kako bi se makar malo umanjila patnja civila u Gazi. Trudit ćemo se da opravdamo povjerenje naših članova koji su podržali ove napore i da pratimo prioritete i situaciju u Gazi, te iznalazimo nove puteve i načine pomoći“, poručio je Jusić.

Istovremeno, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini putem partnerske organizacije „Human Appeal“ nastavlja pripremanje toplih obroka i iftara u izbjegličkim naseljima Gaze. Tokom mjeseca ramazana pripremano je više od 10.000 obroka dnevno.

MINA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x