Islamska zajednica u Donjem Vakufu gradi poslovni centar

Podijelite ovaj članak:

Nakon što je nedavno otvoren tržni centar u Sanskom Mostu, što je prva takva investicija Islamske zajednice u BiH, u pripremi je novi projekt.

Riječ je o poslovno-edukativnom centru koji će se graditi u Donjem Vakufu.

Naime, proteklih par dana radnici i mašinerija kompanije JATA Group radili su na uklanjanju ploče i temelja bivšeg montažnog objekta u kojem su se nekada nalazile prostorije Crvenog križa Donji Vakuf, kao i Udruženja Ratnih vojnih invalida Donji Vakuf.

Prema planu, na ovoj lokaciji bi se trebao graditi Poslovno-edukativni centar u sklopu Medžlisa islamske zajednice Donji Vakuf, javio je Radio Donji Vakuf.

Kontaktirali su glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Amira ef. Čavka koji je potvrdio da su uz dopuštenje nadležnih Općinskih službi, uklonjeni temelji starog objekta, uz napomenu da gradilište još uvijek nije otvoreno.

U narednoj fazi bi trebali stupiti u kontakt s javnim preduzećima, Elektroprivreda BiH i BH Telecom kako bi utvrdili da li se na ovoj lokaciji nalaze instalacije ovih kompanija.

– Još uvijek radimo na zatvaranju financijske konstrukcije, vršimo pregovore s potencijalnim donatorima i zbog toga je još uvijek rano govoriti o početku građevinskih radova – riječi su glavnog imama Amira ef. Čavka.

Ranije su iz IZ BiH kazali da nemaju namjeru stati na ovome, nego da imaju ambiciju i namjeru da ubuduće nastave u ovom privrednom segmentu, podsjeća BiznisInfo.ba.

Naveli su da je to osnovna funkcija vakufa da obezbjeđuje sredstva tržišnog poslovanja za potrebe IZBiH.

Podsjetimo, ni otvaranje tržnog centra nije bio prvi “izlet” Islamske zajendice u biznis vode. Njen moderni kompleks prostire se na više od 2.000 kvadratnih metara kod Mostara. U njemu su smješteni hotel Kalima Resort, restoran, Centar za zdravo starenje, džamija i biblioteka. Vrijednost projekta je 4,5 miliona KM.

Postavljanjem kamenta temeljca za prvu solarnu elektranu Green Vakuf Tešanj u ovome gradu Islamska zajednica BiH postala i bh. investitor s novim modelom razvoja i finansijske održivosti, pisali su ranije mediji.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x