Islamski kulturni centar u Grazu je jedini bošnjački centar sa džamijom i munarom u Austriji

Podijelite ovaj članak:

Islamski kulturni centar u Grazu je jedini bošnjački centar sa džamijom i munarom u Austriji.

Na veliku radost vjernika, za vjerske obrede otvoren je prije dvije godine.

Brojni Bošnjaci danas su u ovoj prelijepoj džamiji klanjali džuma namaz. Posebno je zanimljiva munara  s kaligrafijom odnosno na kojoj je na sve četiri strane ispisan ezan

U projekt Islamskog kulturnog centra Graz, koji se prostire na 12 duluma zemljišta u drugom po veličini gradu u Austriji, uloženo je više miliona eura. Vrijeme džematlije ovog dijela Austrije uspjeli su to uraditi uz podršku naših uspješnih ljudi koji ovdje žive i rade, i svojim sredstvima.

Sve je krenulo nakon što su još 2010. godine kupili vakufsko zemljište.

Kamen temeljac je položen 2012. godine uz prisustvo tadašnjeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Mustafe ef. Cerića, gradonačelnika mr. Zigfrida Nagla, predsjednika IZ u Austriji dr. Fuata Sanaca i brojnih drugih zvanica, ali i brojnih građana Graza.

Jedan od najvažnijih koraka bio je završetak munare u 2014. godini kao i završetak prelijepe staklene zelene fasade i vanjskog ukrasnog bazena u 2018. godini.

Predsjednik džemata mr. Mahdi Mekić ranije je rekao da je sretan što je džamija u funkciji i da je sve urađeno po planu i vrhunskog je kvaliteta, te da je prostor namijenjen za klanjanje moći za koji dan primiti brojne vjernike.

Naglašavaju da je Islamski kulturni centar otvoren za sve ljude dobre volje, te su iskazuju posebnu zahvalnost brojnim vakifima koji iz godine u godinu nesebično doniraju finansijska sredstva za gradnju, ali i mnogim volonterima koji konstantno pomažu rad džemata i izvođenje brojnih aktivnosti.

Sutra će u Islamskom kulturnom centru u Grazu biti organizirana velika svečanost povodom uspješnog završetka mektebske nastave. Skoro 600 mališana uspješno je završilo nastavu koja će se krunisati bogatim vjerskim, kulturnim i zabavnim programom u duhu vjere i tradicije.

Hayat.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x