Ismet i Fikreta zajedno na hadžu bili čak 15 puta

Podijelite ovaj članak:

Među ovogodišnjim hadžijama iz Bosne i Hercegovine koji trenutno borave u Mekki dosta je onih s nevjerovatnim životnim pričama.

Jedna od tih priča je i ona Ismet-ef. Avdibašića i njegove hanume Fikrete, koji su, kako kažu, zajedno na hadžu bili čak 15 puta.

– Ja sam prvi put na hadžu bio 1985. godine. Islamska zajednica je tada stimulisala imame i ja sam dobio nagradu od Rijaseta da budem vodič na hadžu zbog uspjeha u radu s djecom u mektebu. Tada, kad sam bio vodič, bili su  znatno drugačiji i slabiji uslovi. Dugo se putovalo, nije bilo hrane, spavalo se na spužvama. Onda smo se efendinica i ja dogovorili da odemo zajedno u svom aranžmanu, a poslije toga nam je Allah otvorio puteve. U pitanju je dvocifren broj i malo više. Ovdje u ovom hotelu, u Meridienu, bili smo nekoliko puta. Vjerovatno smo zajedno na hadžu bili oko 15 puta – kaže hadžija Ismet-ef. Avdibašić.

Njegova supruga hadžinica Fikreta kaže da je imala 33 godine kada je prvi put otišla na hadž.

– Kad sam prvi put došla, osjetila sam ispunjenje u duši, i tako je i danas. Allah me je pozvao i samo tako razmišljam. Želim samo da Gospodar bude zadovoljan sa mnom – kaže hadžinica Fikreta, koja je na hadž nekoliko puta dolazila i kao bedel, za osobe koje su sada već preselile na ahiret.

Poručila je da, ako joj Bog dadne još života i zdravlja, da će opet doći.

Govoreći o onome po čemu će pamtiti dosadašnje odlaske za Medinu i Mekku, hadžija Ismet kaže da je teško izdvojiti određene detalje, ali da je uvijek u svemu najjača želja.

– Ta toplina i ta ljubav samo raste u ljudima kada ovdje dođu i onda će oni imati stalnu želju i potrebu da posjete Medinu i Mekku. Uvijek će biti želja da se dođe ovdje i vidi Bejtullah – kaže hadžija Ismet.

On, kao i ostale naše hadžije, trenutno odmara do boravka na Arefatu i obavljanja ostalih hadžskih obreda.

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH ove godine na hadžu boravi 2200 hadžija i hadžinica, a povratak prve grupe u domovinu očekuje se 5. jula 2023. godine, prenosi portal Hanuma.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x