Ispovijest vlasnika fabrike namještaja u Ilijašu nakon požara

Vlasnik fabrike namještaja Ezam u Ilijašu Esad Kahrimanović u ispovijesti za Radiosarajevo.ba ispričao je kako je došlo do požara na objektu, o šteti koja je nastala, te planovi u budućnosti.

„Prvih procjena još ne možemo imati, treba vidjeti po papirima šta se sve nalazilo u skladištu. Prvi sam očevidac današnjeg požara, kad je sve počelo bio sam udaljen stotinjak metara“, kazao je Kahrimanović.

Dodao je da je prvi s radnicima počeo gasiti požar.

„Uzeli smo aparate za gašenje i počeli gasiti vatru, u međuvremenu smo nazvali vatrogasce. Donekle smo uspjeli svojim snagama sanirati požar, tu su već i došla prva vatrogasna kola. Prema onom što smo vidjeli, oni su imali vrlo malo vode, da je bilo malo više vode oni bi uspjeli to sve sanirati da se požar ne proširi“, istakao je Kahrimanović.

Prema njegovim riječima, izgorjelo je otprilike 6.000 – 7.000 kvadratnih metara.

„Izgorjelo je oko 70-80 posto prostorija koje ja iznajmljujem kompaniji Standard, a ostalo je dio moje fabrike. Čuo sam od prve ekipe na terenu da oni čekaju pomoć iz Breze i Vogošće, jer ovi što su došli nisu imali dovoljno vode i obavijestili kolege iz drugih mjesta“, pojasnio je Kahrimanović.

Dodao je da je izgorjelo oko 30 posto salona namještaja i dio fabrike.

„Najviše je stradalo skladište koje kod mene iznajmljuje kompanija Standard. Saloni Ezama su bili na tri sprata i to je donekle stradalo, ali veći dio je spašen. Međutim šteta je ogromna jer u sve se sad uvukao dim od požara“, naglasio je Kahrimanović.

U ispovijesti za portal Radiosarajevo.ba Kahrimanović je kazao da u objektu koji je danas gorio zapošljava oko 20 radnika.

„Zadržat ćemo sve naše radnike, nastavit ćemo proizvodnju i to ne dolazi u pitanje. Na početku su se čule i eksplozije, ali to su bile gume od kamiona Standarda koji se tu nalazio. I to je baš odjeknulo ali niko nije stradao. Ukupno su se čule četiri eksplozije. Sve ćemo popraviti, nema dileme, prošao sam ja i gore stvari od ove, u ratu sam bio zarobljen u logoru oko godinu dana. To je bio težak period u životu, a ovo ćemo mi sanirati i prebroditi. Nastavit ćemo mi raditi, imamo i svoju proizvodnju i prodaju, snaći ćemo se“, optimističan je Kahrimanović.

Dodao je da zna da je požar krenuo iz šupe gdje se nalazi peć za grijanje.

„U trenutku izbijanja požara bio sam najbliži i potrčao sam da gasim požar, zvao sam radnike da mi pomognu. Uspjeli smo mi donekle ugasiti s aparatima za gašenje, ali nismo mogli, onda su došla prva kola vatrogasaca ali nisu imali dovoljno vode“, ogorčen je Kahrimanović.

Nema poruka za prikaz