Istraživanje dugo 17 godina otkrilo koji je najstresniji posao na svijetu

Gotovo da nema posla koji s vremena na vrijeme nije stresan, a u dugotrajnom istraživanju naučnici su otkrili koji je posao najstresniji.

Berzovni mešetar, vozač autobusa, odgajatelj u vrtiću, pilot, ljekar, sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mjesto na listi najstresnijih poslova na svijetu. No najstresniji na svijetu je konobarski posao, tako barem tvrdi straživanje Južnog medicinskog univerziteta u Kini.

Na prvu bi to moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, primjera, pilota. Ali ako bolje razmislite, rezultat istraživanja čini se uvjerljivim. Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je iznimno visok.

Zauzvrat doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od primjera ljekara, konobari nisu nagrađeni dobrom plaćom i priznanjem. Kako navodi Index.hr, naučnici su također otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima. Dugoročna studija provodila se 17 godina s ukupno 136.000 sudionika.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x