Italijani će otvoriti 500 radnih mjesta na sjeveru BiH

Podijelite ovaj članak:

Tokom jula Calzedonia će završiti gradnju pogona u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola u Bosanskoj Gradišci, što je investicija vrijedna 15 miliona eura, rekao je eKapiji gradonačelnik Zoran Adžić.

(Calzedonia je italijanska kompanija za proizvodnju donjeg rublja i čarapa.)

Adžić je naveo će u objektu Calzedonie od 11.000 m2 biti zaposleno 500 radnika, a već 100 je na obuci.

– U ovoj zoni, inače, već radi 10 kompanija koje zapošljavaju 500 radnika i naš cilj je da privučemo što više ulagača i doprinesemo privrednom rastu Gradiške – istakao je Adžić.

Kaže da su krenule aktivnosti i na formiranje poslovne zone Liman od 400 ha neposredno uz put Gradiška-Banjaluka, koja bi kao slobodna ekonomska zona bila veliki adut ne samo Gradiške, već i BiH.

To je, navodi, ogromna investicija, i tražit će strateškog partnera. Sada je toku pribavljanje urabnističko-tehničke dokumentacije.

Poslovna zona Liman bi zaživjela nakon što se izgradi most na Savi.

Govoreći o ulaganju u infrastrukturu, Adžić je rekao da rade rekonstrukciju i dogradnju kanalizacije, kao i gradnju glavnog gradskog prečistača.

Gradiška će, kako je naveo, za dvije do tri godine biti jedini grad u BiH koji će imati riješenu kompletnu kanalizacionu mrežu na prostoru grada i prigradskih naselja.

Izvor: eKapija

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x