Iz Amerike na studij medicine u Sarajevo

Podijelite ovaj članak:

U vrijeme kada mladi ljudi napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze na studije u zemlje Evropske unije, kada vlada jedna opća priča da ovdje nema budućnosti, portal Senzor.ba bilježi jedan potpuno drugačiji slučaj.

Junak naše priče nije rođen u Bosni i Hercegovini. Rođen je i odrastao u SAD-u, tačnije u Los Angelesu. Njegovi roditelji žive u Americi pa je i on, po mjestu rođenja Amerikanac. Međutim, želja za domovinom dovela ga je na studije u Bosnu i Hercegovinu. Njegovo ime je Adem Ćemerlić.

Nakon završene srednje škole u Americi, uspješno je pohađao i koledž na kojem je završio Međunarodne odnose i Arapski jezik. Iako mu se pružila prilika da studira medicinu u Americi, Adem je odlučio da zemlja u kojoj će nastaviti svoje usavršavanje bude Bosna i Hercegovina.

Kako i sam ističe, mnogi su ostali u čudu kada je rekao da će studij nastaviti u Sarajevu. Ali, Adem kaže da je tu odluku donio prvenstveno iz patriotskih razloga i nada se da će upravo taj korak biti njegov doprinos Bosni i Hercegovini.

“Jako sam vezan za Bosnu i Hercegovinu. Roditelji su me slali tokom svakog godišnjeg odmora ovdje. Iako sam ja rođen u Americi, ja sebe smatram Bosancem i Bošnjakom. Samim dolascima ovdje imao sam priliku da upoznam svoju naciju i svoje korijene”, priča Adem.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x