Iz prijedorskog muzeja nestalo 497 eksponata, niko ne zna gdje su

Podijelite ovaj članak:

U Muzeju Kozare u Prijedoru nedostaje 497 umjetničkih djela i predmeta. Da nema eksponata, saznalo se nakon revizije. Gdje su i kako nestali, to niko ne zna.

Kako pišu mediji iz RS-a, u Muzeju Kozare su rekli da revizija muzejske građe nije rađena u posljednjih 70 godina otkada postoji ova ustanova. No pitanje je kako je moguće da nedostaju likovna djela čiji su autori poznati svjetski umjetnici kao što su Mira Maoduš, Boško Karanović i Branko Miljuš.

Kako je objavila ATV, direktorica muzeja Dragana Mamić kazala je da odgovornost nije njena, a ni trenutno zaposlenih. 

– Muzej Kozare u Prijedoru, nažalost, nije jedina muzejska institucija u BiH iz koje je nestao / ukraden ogroman broj predmeta… Isti slučaj je sa Umjetničkom galerijom BiH, Muzejom istočne Bosne Tuzla, Međunarodnom galerijom portreta Tuzla…

Nestanak 497 eksponata iz Muzeja Kozare u Prijedoru još je jednom pokazao da je ispravno vođenje muzejske dokumentacije i njeno redovno ažuriranje, te ulazne i izlazne knjige muzeja i sl. veliki doprinos zaštiti predmeta od nestanka i krađe, te naglasio važnost obavezne revizije muzejskih zbirki svakih 5 do 10 godina, što je zakonska obaveza muzeja – kazala je za Faktor Alma Leka, predsjednica ICOM-a BiH i muzejska savjetnica u Historijskom muzeju BiH. 

Ističe da je zakonska je obaveza muzeja “da vode dokumentaciju o predmetima koje čuvaju, zbog njihove identifikacije, utvrđivanja porijekla, valorizacije, prezentacije i zaštite”.

– Ali isto tako, vrlo je važno istaći da bez adekvatne dokumentacije – opisa predmeta i fotografije predmeta – muzejski predmet je unaprijed izgubljen predmet.  Od velike je važnosti i hitna uspostava Registra ukradenih kulturnih dobara u našoj zemlji jer je BiH jedina zemlja u regionu koja nema ovaj Registar. Revizija zbirki u ovom bosanskohercegovačkom muzeju u Prijedoru, u 70 godina njegovog postojanja (a osnovan je 1953. godine) nikada nije urađena – zaključila je Leka.

Do zaključenja ovog teksta iz Muzeja Kozare u Prijedoru niko nije odgovarao na naše pozive, piše Faktor.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x