Izbrisane dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima

Podijelite ovaj članak:

Gradsko vijeće Grada Mostara s 25 glasova za usvojilo je danas Odluku o izmjeni i dopuni trenutnog Prostornog plana Grada Mostara iz kojom su izbrisane dvije mini hidorelektrane (mHE) na Bunskim kanalima.

Na ovaj se način višegodišnja borba neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni” i ekoloških organizacija protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u ovom slučaju privodi kraju, saopćili su iz ove grupe građana.

“Današnja odluka Gradskog vijeća Grada Mostara je velika pobjeda svih nas građana koji smo se godinama borili kako bi zaštitili ovaj spomenik prirode. Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku da se lokalitet Bunskih kanala – spomenik prirode, zaštiti od gradnje mHE, međutim nedopustivo je što se brisanje mHE na Bunskim kanalima iskoristilo za dodatne izmjene i dopune Prostornog plana mimo interesa građana Mostara”, kazao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Dodao je kako imaju očekivanja da će brisanje mini hidorelektrana na Bunskim kanalima iz Prostornog plana Grada Mostara biti još jedan razlog da i Vlada HNK, zajedno s resornim ministarstvom, u što hitnijem roku donese odluku o raskidu koncesijskog ugovora kako bi se borba građana konačno i završila, a Bunski kanali trajno zaštitili od gradnje bilo kakvih mini hidorelektrana.

Građani dodatno napominju da je brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara usklađen Prostorni plan Grada Mostara s Prostornim planom višeg nivoa, tj. kantona, te podsjećaju da je i novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW)., prenose mostarski portali.

 

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x