Izdat nalog za hapšenje osobe koja je spalila primjerak Kur'ana u Švedskoj

Podijelite ovaj članak:

Turski ministar pravde Yilmaz Tunc saopštio je da je njegova zemlja izdala naloge za hapšenje dansko-švedskog političara Rasmusa Paludana i devet drugih osumnjičenih da su u januaru spalili svetu knjigu Kur'an ispred turske ambasade u Stokholmu.

“Glavno javno tužilaštvo je pozvalo na sveobuhvatne istrage kako bi se identifikovali osumnjičeni i prikupili jasni podaci o identitetu i dokazi o njihovim kriminalnim radnjama”, rekao je ministar Tunc.

U okviru istrage, Glavno javno tužilaštvo zatražilo je hapšenje Paludana kako bi pribavilo izjavu o incidentu.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo ove događaje, navodeći da je riječ o antiislamskom činu pod maskom slobode izražavanja, što je potpuno neprihvatljivo.

Podsjećamo, krajnje desničarski političar je zapalio primjerak Kur'ana, tokom programa koji je odobrila policija.

Nekoliko dana poslije isto je učinio i ispred džamije u Danskoj te je najavio da će spaljivati primjerak islamske svete knjige sve dok Švedska ne bude primlljena u NATO savez.

Iz Turske su više puta navodili da je neuspjeh švedskih vlasti da spriječe proteste spaljivanja Kur'ana u njihovoj zemlji i da to izaziva zabrinutost za sigurnost i postavlja pitanja o tome koliko je Švedska ozbiljna zemlja.

Predsjednik Erdogan je također oštro osudio skrnavljenje Kur'ana, rekavši da se neprijateljski čin ne može ocijeniti pod slobodom izražavanja.

“Činjenica da se skrnavljenje Kur'ana dogodilo pod policijskom zaštitom u Švedskoj je katastrofa”, rekao je Erdogan.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x