Izet ef. Čamdžić: Pepeo je mrtvih u temeljima domovine

Podijelite ovaj članak:

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet ef. Čamdžić predvodio je današnji džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

Svoju hutbu je posvetio obilježavanju današnjeg državnog praznika Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a svome obraćanju je dao naslov “Pepeo je mrtvih u temeljima domovine”.

Dragi brate, kad koračaš, polahko meći te svoje stope, jer mislim, gdje god stopu svoju metneš, da po nekoliko takvih kao tvoje leže. Da, da, tu u zemlji bosanskoj, na svakome pedlju njenom kost je nečija, u temelje, u postojanje njeno ugrađana. Pepeo je mrtvih u temeljima domovina, a domovina nije nešto što se dobije. Da bi je imali, da bi ona trajala, mora se neprekidno na braniku domovine biti“, rekao je Izet ef. Čamdžić u uvodu hutbe.

Danas je 25. novembar, Dan državnosti naše domovine. Svake godine nam iz nova dolazi da nas opomone da domovina nikom nije zagarantovana, da to nije nešto što ti je dato i što je zauvijek tvoje – to je emanet koji jedni od drugih preuzimamo. O njoj se odgovorno brinemo, a nad potrebom njenom svakom bdijemo jer smo svjesni, ili bi trebali biti svjesni, da ovo nije samo naša kuća, ovo je kuća naše djece i unuka naših i od nas zavisi hoće li nam djeca kuću imati“, naglašava on.

Da ne bješe onih čiji je pepeo u temeljima naše kuće, da ne bješe onih koji se kroz hiljadugodišnju povijest domovine za nju žrtvovaše, gdje bi nama danas bila kuća? Bi li mi uopće imali kuću? Oni su vjerovali u našu sposobnost da domovinu branimo, da se o njoj brinemo i zato su se za nju nesebično žrtvovali. Na nama je sada da tu odgovornost pokažemo, da sve što je potrebno da bi domovina bila živa, da bi bila jaka učinimo, kako ne bismo našu djecu i unuke, pokoljenja koja će doći – iznevjerili i razočarali”, ističe glavni imam MIZ Zavidovići.

Danas je 25. novembar – Dan državnosti naše domovine i pravi je to trenutak da upitamo sebe: Šta ja to za domovinu činim? Šta ja to za sigurnost djece naše, unuka i pokoljenja koji će doći žrtvujem? A mogao bih učiniti mnogo. I kada bismo svi učinili ono što možemo, sigurno je da bismo mi ovdje sigurnije živjeli. Sigurno je da bismo sigurnijim korakom u budućnost hodili. Domovina je moja avlija, nemam koga čekati da mi tu avliju uredi – zadaća je to moja. Uređujući moju avliju, uređujući svako svoju avliju, on predano služi domovini, ali i dobro djelo sebi u knjigu dijela svojih knjiži, jer čistota i urednost zahjev vjere je naše. Ljubav prema domovini imana je dio“, dodaje Čamdžić.

Cijelu hutbu pogledajte OVDJE.

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x