Izet ef. Čamdžić: U Bosni nikad pravde biti neće

Podijelite ovaj članak:

Donosimo vam još jednu hutbu Izeta ef. Čamdžića, glavnog imama MIZ Zavidovići.

Noć prije ulaska u Bosnu sultan Mehmed El-Fatih usnio san u kojem je vidio vatru i oko nje trojicu časnih ashaba, kasnijih halifa: Ebu Bekra, Osmana i Aliju. Kad se probudio, pitao je šejha Akšemsudina da mu rastumači značenje ovog sna.

 Što se tiče zemlje koju si vidio, to je zemlja u koju se tvoja vojska upravo sprema ući. To je zemlja Bosna.

– Što se tiče vatre koju si vidio, vatra predstavlja Allahovu vjeru – islam. I to je znak da će u toj zemlji islam, inshAllah, zadržati do Sudnjeg dana.

– Što se tice Ebu Bekra kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve od Sudnjega dana biti Iskrenih prema Allahu dž. š. kao sto je bio Ebu Bekr r. a., koji bogatstvo neće štediti za dobrobit islama.

– Što se tiče Osmana kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti finih ljudi, dosta učenjaka lijepog morala. Toliko finih i stidljivih da će ih se čak i meleci stidjeti, kao sto su se stidjeli Osmana r. a.

– Što se tiče Alije kojeg si vidio kod vatre, to je znak da će u toj zemlji sve do Sudnjega dana biti ljudi koji će biti veliki heroji i junaci kao sto je bio hazreti Alija r. a. To znači da će ta zemlja Carevini dati dosta ratnika koji će kročiti stopama časne porodice Muhammeda a. s.

– A pored vatre nisi vidio hazreti Omera je li?

– Nisam cjenjeni šejhu.

– E pa znaj da će u toj zemlji biti malo pravde i da bi je imali, stanovnici te zemlje, moraće se uvijek sami boriti za nju!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x