Izetbegović govorio za FTV: “Može se naći kompromis oko MAP-a, ne pristajemo na IPAP”! (VIDEO)

Bilo je zaista blizu, i što se nas tiče to može biti već sutra. Ja se nadam da će i strana koju predstavlja Milorad Dodik biti spremna na izvjesne ustupke, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je BiH već u MAP-u, te da je prošle godine država pozvana da podnese Godišnji plan.

-Šta je sadržaj tog Godišnjeg plana to je još uvijek diskutabilno. Dakle, u njemu stoji da postoji jedan opći konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka članstvu u NATO-u. Nakon deklaracije NSRS to nije tako i to treba konstatirati. Dakle neke stvari treba konstatirati. Dalje, kretanje ka MAP-u nije još uvijek članstvo u NATO-u, o tome će se opet morati donositi neke nove odluke. Tako da prostoji jedan prostor unutar kojeg se može naći, po meni, kompromis, rekao je Izetbegović.

On je rekao da se u ovom trenutku razgovara unutar Predsjedništva BiH, kada je u pitanju predaja prvog Godišnjeg plana (ANP-a) i imenovanje mandatara iz SNSD-a.

To se događa u ovom trenutku u Predsjedništvu. Ja imam povjerenje u gospodina Džaferovića i u gospodina Komšića, tako da mislim da će se tu naći neko rješenje. O detaljima ne bih, jer mogu otežati stvari, rekao je Izetbegović.

On je rekao da se može naći prostor za dogovor između dva suprotna stava po pitanju NATO-a.

-Hajde da predamo taj Godišnji plan, a o samom članstvu ćemo se nanovo dogovarati. To je razlog zašto smo napravili jedan široki front u koji su uključeni i SBB i DF. Želimo podijeliti odgovornost, da se nađemo u zajedničkim rješenjima, da podijelimo eventualni pritisak. Isključivo slanje Godišnjih planova, onako kako smo pozvani iz Brusselsa. Nikakav IPAP, nećemo se kretati nazad, nema tu pristajanja da se ide nazad i da to ne bude na liniji onoga što smo do sada govorili. Dakle, isključivo slanje Godišnjih planova i to će biti poslano ovako ili onako. Ja se nadam da će biti postignut kompromis, kaže Izetbegović.

Na pitanje da prokomentira stav Dragana Čovića da se Vlada FBIH ne može formirati dok se ne izmjeni izborni zakon, Izetbegović je odgovorio:

-Ja mislim da gospodin Čović neće taj jasni stav tako dugo držati. On nema razloga da se na takav način odnosi, niti time može nešto postići. Dakle, ako se bude nanovo nekim ultimatumima išlo prema bošnjačko-bosanskoj strani, smanjuju se šanse da se pstigne i tu neko rješenje i iskoraci. Mi insistiramo da se to mora rješavati unutar presude Sejdić-Finci, Zorlak itd. Dakle presude koja kaže da svaki građanin u ovoj zemlji, na svakom pedlju njenom ima se pravo kandidirati za svaku poziciju, uključujući Predsjedništvo BiH. Unutar toga smo bili našli i rješenja, jedan je bio aprilski paket, a drugi Fileov model. Po tom modelu danas bi Čović bio u Predsjedništvu BiH, no on je taj prijedlog odbio, rekao je Izebegović..

On smatra da bi međunarodna zajednica u budućnosti mogla odlučnije djelovati kada su u pitanju oni koji koče BiH u napretku.

SB

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x