Izrael poslao dodatne tenkove na granicu Gaze

Podijelite ovaj članak:

Izraelska vojska poslala je danas dodatnu tenkovsku brigadu na granicu pojasa Gaze i pripremila se za nastavak sukoba u narednim danima, nakon što je 450 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno na jug Izraela sa te palestinske teritorije u posljednja 24 sata.

U tim napadima ubijen je jedan Izraelac, a nekolicina je ranjena.

U odgovoru na napade izraelska vojska je pogodila preko 220 vojnih meta u Gazi, pričinivši značajnu štetu, kako su naveli, “terorističkim organizacijama” na toj gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji.

Sukobi su počeli u subotu oko 9.30 i jutros su nastavljeni nakon nekoliko perioda zatišja prošle noći.

Obje strane su najavile da će pojačati odmazdu ako druga strana nastavi napade.

Portparolka izraelske vojske je rekla da je Sedma oklopna brigada poslata na jug “kako bi tamo bila snaga na raspolaganju u slučaju da postoji potreba”, prenijeli su izraelski mediji, javlja Radio Slobodna Evropa.

Drugi vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus je izjavio da vojska očekuje da se sukobi nastave još nekoliko dana.

Razmjena vatre uslijedila je nakon nekoliko nedjelja relativnog zatišja između Gaze i Izraela na osnovu nezvaničnog prekida vatre koji je propao kada su ponovo počeli napadi iz Gaze.

Ekstremističke organizacije su rekle da je to osveta što Izrael nije poštovao dogovor o prekidu vatre ne dozvolivši, između ostalog, da se transferiše novac iz Katara za pomoć tom osiromašenom području.

Izaslanik UN za Bliski istok je rekao da ta organizacija sarađuje s Egiptom kako bi se povratilo zatišje i pozvao obje strane na deeskalaciju nasilja i obnovu nedavnog razumijevanja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x