Izraelski premijer najavljuje pripajanje naselja na Zapadnoj obali

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će, ako osvoji novi mandat na izborima u utorak, pripojiti naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanyahu je u intervjuu izraelskom Kanalu 12 odgovarao na pitanje zašto ne proširi suverenitet Izraela da uveća naselja na Zapadnoj obali, kao što je učinjeno u istočnom Jerusalemu i na Golanskoj visoravni.

“Ko kaže da to nećemo uraditi? Mi smo na tom putu i razgovaramo o tome. Ako pitate da li ćemo krenuti u sljedeću fazu – odgovor je da. Proširit ću izraelski suverenitet i ja ne pravim razliku između blokova naselja i izolovanih naselja”, rekao je Netanyahu, prenosi Reuters.

Dva najveća rivala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavila su ranije ove godine kako su odlučili udružiti snage i sjediniti svoje partije lijevog centra, što predstavlja pravu političku uzbunu pred prijevremene izraelske izbore zakazane za 9. april.

Nova partija bivšeg komandanta izraelske vojske Bennyja Gantza i stranka Ima budućnosti (Yesh Atid) Yaira Lapida su se dogovorile da se nadmeću zajedno, a pridružio im se još jedan bivši načelnik Generalštaba, Gabi Ashkenazi, izvještavali su izraelski mediji.

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu kredibilnu alternativu Netanyahuovoj vladavini koja traje jednu deceniju, navodi AP, prenosi Aljazeera.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x