Izraelski vojnici na mirnim protestima ubili palestinskog dječaka

Podijelite ovaj članak:

U intervenciji izraelskih vojnika tokom mirnih protesta “Marš za veliki povratak”, koje Palestinci organizuju duž granice s Gazom, ubijen je 15-godišnji dječak.

Iz Ministarstva zdravstva Palestine u Gazi potvrđeno je da su izraelski vojnici pucali tokom protesta i ubili maloljetnog Mesyara Ebu Shellufa. Povrijeđeno je šest osoba.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak”. Demonstranti traže povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine.

U intervenciji izraelskih vojnika na protestima do 30. marta ubijeno je više od 230 Palestinaca. U istom periodu u zračnim i tenkovskim napadima na Gazu ubijeno je najmanje 14 Palestinaca.

Od 1993. godine, Izrael je udvostručio broj doseljenika na Zapadnu obalu. Više od pola miliona Izraelaca živi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Četrdeset posto Zapadne obale nalazi se pod izraelskom kontrolom. Zid razdvajanja dug 78 kilometara, koji je Izrael nelegalno sagradio, razdvaja više od 850.000 Palestinaca.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x