Jablaničanin i zaljubljenik u prirodu Dženad Džino: Fotograf koji mami turiste

Podijelite ovaj članak:

Općina Jablanica, kao malo koja u Bosni i Hercegovini, može se pohvaliti sportskim veličinama. Dovoljno je reći da su u ovom hercegovačkom gradiću rođeni Vahid Halilhodžić, Hasan Salihamidžić i Mirza Teletović.

Osim poznatih imena, mjesto kroz koje vijuga rijeka Neretva u kotlini između Prenja i Čvrsnice, obiluje prelijepim prirodnim bogatstvima, nevjerovatnim pejzažima i zanimljivom historijom koje domaćoj javnosti skoro nerealni, ali fantastičnim fotografijama predstavlja bivši sportista, nekadašnji fudbaler Dženad Džino.

Hajdučka vrata

Posljednjih godina malo šta je promovisalo Jablanicu kao Dženadove fotografije koje su pravi hit među korisnicima društvenih mreža.

– Ljubav prema fotografiji vjerovatno je nešto što je urođeno. Ja sam strastveni zaljubljenik u prirodu i sve ono što je u vezi s njom. Vjerovatno ta želja da ljudima dočaram sve ono što vidim i čime se susrećem tokom planinarenja je rezultirala mojim bavljenjem fotografijom. Uživam u planinarenju, dugim šetnjama kroz prirodu, otkrivanjem novih atraktivnih lokacija za odmor i fotografiju – otkriva Džindo te ističe kako je za njega polazak na planinarenje bez Nikona D810 i seta objektiva nezamisliv.

-Nije lagano nositi svu tu opremu, ali rezultat koji dobijem baca u drugi plan baca sve „negativne” strane – kaže on.

Upravo su rodna Jablanica, planine Prenj i Čvrsnica neiscrpan izvor inspiracije za Džinu.

– Priroda je zaista inspiracija, Jablanica je bogata prirodnim ljepotama i sama činjenica da leži u zagrljaju dva velika planinska diva Prenja i Čvrsnice nepresušan je izvor fenomenalnih kadrova, momenata, detalja i prirodnih fenomena. Jedan od dražih motiva za fotografisanje su mi Hajdučka vrata na Čvrsnici. Prirodni fenomen na 2.000 metara nadmorske visine, sretan sam da još stoje i prkose zubu vremena. To je nešto što bih preporučio svima da posjete jer zaista vrijedi doći i vidjeti – priča rođeni Jablaničanin.

Priznanje za kvalitetan rad i odlične fotografije jablanički fotograf dobio je i od poznatog časopisa National Geographic, koji je objavio jednu od njegovih fotografija.

– Ako gledamo s fotografske strane, mislim da je malo fotografa da im nije životni san da se njihova fotografija nađe u jednom takvom časopisu, a ja sam ga relativno brzo ostvario. To je fotografija dvorca u Švicarskoj na Lemanskom jezeru. Dvorac Chateou de chalon – kaže pobjednik brojnih takmičenja u BiH i regionu, ali ističe da mu je najveće priznanje za njegov rad “Zlatna Plaketa Općine Jablanica”.

Teško je od hiljada fotografija izdvojiti najdražu, a Džino ima dvije. Jedna je već spomenuta fotografija koju je otkupio National Geographic, dok je druga snimak Hajdučkih vrata, no put do dobre „fotke“ sve je osim lagan.

Planovi za ovu godinu

-Spremim ranac, tri sata pješačenja pa noćenje, a onda sat prije svitanja zaputim se kroz noć u pravcu Hajdučkih vrata. Dođem tamo, a magla se podigla prst ispred sebe ne vidiš ili su oblaci iznad Prenja pa sunca nema u pravom trenutku… Spremite stvari i idete kući, i tako nekoliko puta. Ali kad dočekaš moment, onda sreći nema kraja. Za kvalitetnu i željenu fotografiju treba dosta strpljenja, odricanja i slobodnog vremena, a toga je danas jako malo – naglašava Džino, koji kaže da bh. fotografi strancima podgrijavaju maštu o posjeti Bosni I Hercegovini.

Rodna Jablanica i njene okolne planine nisu jedini motivi Dženada Džine. Zna Dženo često izazvati    pravu pomutnju među svojim fanovima na društvenim mrežama sa fotografijama iz drugih bh. gradova i prirodnih ljepota naše domovine. Već kuje planove, a otkrio je i šta mu je to na listi prioriteta za fotografisanje u 2019. godini.

– Ima mnogo lokacija u BiH koje planiram obići i fotografisati u ovoj godini, ali prvi na spisku je Stari grad Srebrenik. Boravio sam u ovom gradu sedam dana 2015. godine na kursu Gorske službe spašavanja i uvjerio se u fenomenalne momente koje treba zabilježiti fotoaparatom – otkriva Džino.

visitbih.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x