Japan pokušava zaustaviti pad nataliteta, država se pretvara u društvo bez djece

Podijelite ovaj članak:
Japan ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu. Diskriminacija na poslu i loša socijalna politika navode se kao glavni razlozi zbog kojih mnoge Japanke ne žele imati djecu, prenosi BBC.

Pad stope nataliteta u Japanu toliko je ozbiljan da su Japanci izmislili riječ za to: shoshika, odnosno društvo bez djece.

Procjenjuje se da će se, ako se ne počne rađati više djece, stanovništvo Japana smanjiti za više od 20 posto do sredine stoljeća.

Gotovo polovina stanovništva bit će starci, što će nepodnošljivo opteretiti zdravstveni i penzioni sistem.

U upravo objavljenom službenom dokumentu preporučuje se da vlada usmjeri sve svoje napore na žene rođene u posljednjem razdoblju visokog nataliteta, koje su sad u dobi između dvadeset i četrdeset godina, kako bi se spriječio dalji pad.

Danas rekordan broj žena u toj starosnoj grupni nije u braku niti ima djecu. No nije jasno što bi trebalo poduzeti.

Vlada je već uvela takozvani “Anđeoski plan”, a zatim “Novoanđeoski plan” te nedavno plan pod nazivom “Još jedan prijedlog” – sve samo da se poboljša njega djece i stvore druge pogodnosti za zaposlene žene.

No najveća prepreka stvaranju porodice mogli bi biti ustaljeni običaji. I danas se očekuje da muškarci provode mnogo vremena na poslu, a malo kod kuće, dok se na žene ulaže pritisak da prestanu raditi kad dobiju djecu.

Japanke pak kažu kako se upravo zbog takvih uvriježenih shvaćanja ustručavaju ulaziti u brak i rađati djecu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x