Japanka iz Dervente promovira Zmijanjski vez

Podijelite ovaj članak:

Miho Đekić, mlada je Japanka koja je u BiH, tačnije u Derventu, došla zbog ljubavi. Ostala je, između ostalog, zbog opuštenog načina života. A u Japanu, iz kojeg potiče, promoviše ornamentalni vez. Zahvaljujući njoj, Japanci nose bedževe i šnale, sa Zmijanjskim vezom.

Čisto bijelo platno, plavi konac i igla. Ovaj ornament Zmijanjskog veza izrađuje Japanka sa adresom u Deventi.

“Meni se jako sviđa ta jednostavnost i dostojanstvenost. Inače ne volim nešto šareno i meni je dopalo to što je jednobojni Zmijanjski vez. Kada sam ga vidjela prvi put? Ima pet godina i odmah sam se zaljubila”, kaže Miho.

Miho je izradu Zmijanjskog veza naučila u Udruženju žena Duga, koje važi za čuvara tradicionalnih ručnih radova. Sa željom da ove motive porijeklom sa Zmijanja predstavi u svojoj matičnoj zemlji u Japanu je organizovala već pet izložbi.

“Oni su zainteresovani šta je to odakle dolazi? Kako je to lijepo. Ja sam im objasnila da je to bosanski vez sa UNESCO liste i da je sa dugom tradicijom”, priča nam ova Japanka.

Japanci su uglavnom kupovali magnete, bedževe i šnale sa motivima Zmijanjskog veza, priča nam Miho. U udruženju žena Duga kažu kod nas, uglavnom mlađe žene, traže haljine, tunike, košulje ili peškire.

“Mladi su divni, prate modu, prate umjetnost i kombinuju moderno sa tradicionalnim. Dokaz je i to da je samo prošle godine i početkom ove bilo 300 djevojaka u raznim ursevima pletenja, veza i tkanja”, kaže Galina Marijanović, predsjednica Udruženja Duga.

Sve atraktivniji postaje i zlatovez. Miho, koja je porijeklom iz samurajske porodice, priča nam da je ovdje ne oduševljava samo tradicija već i način života.

“U Japanu sve trke, frke. Ovdje je sve opušteno, družim se sa komšijama, svaki dan pijemo kafu, to je u Japanu rijetko, tamo nema vremena za kafu. A, ovdje sjedimo pola sata pijemo kafu, razmjenimo informacije, malo tračamo i tako”, kaže Miho.

Osnovni razlog zbog kojeg živi ovdje je ljubav. U Beogradu je upoznala sadašnjeg muža, udala se i preselila u njegov rodni grad Derventu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x