Jednomjesečni pritvor za Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmicu

Podijelite ovaj članak:

Branko Perić, sudija Suda BiH odredio je na prijedlog Tužilaštva BiH jednomjesečni pritvor za Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmicu. 

Potvrđena je ova informacija za portal N1.

“Sud Bosne i Hercegovine je 21.12.2023. godine donio rješenje u predmetu Ranko Debevec i drugi (S1 2 K 047095 23 Krn) kojim je osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, nakon lišenja slobode, određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 18.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH.

Osumnjičeni se terete za počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZBiH i krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 2. KZBiH, u vezi sa članom 29. i 53. KZBiH”, navodi Sud BiH.

Naime, kako N1 saznaje Debevec i Mehmedagić su upravo stigli u Državni zatvor Vojkoviće, gdje će i boraviti narednih mjesec dana.

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić privedeni su prije nekoliko dana.

Kako je glavni tužioc Milanko Kajganić nedavno na konferenciji za medije pojasnio da su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotreba položaja na način da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i službenika Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji iz predmeta Tužilaštva BiH i Suda BiH. To se odnosi na 2020. godinu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x