Jesmo li svjesni snage donošenja salavata i dove?

Podijelite ovaj članak:

Pročitao sam lijepu istinitu priču, koju želim podijeliti s vama dragi prijatelji, a vi podijelite s onima koje volite.

– Neki čovjek je zapao u dugove i bio na velikim iskušenjima. Pozajmio je onda novac od jednog trgovca na duži rok, da sve poravna, ali ni njemu nije mogao doći na riječ Trgovac ga prijavi kadiji, a kadija nije mogao drukčije nego da ga osudi na zatvorsku kaznu. Taj nesretnik ga zamoli da barem ode kući, halali se s porodicom i dadne im upute kako će izmiriti dug, pa ga izbaviti iz zatvora.

Kadija ga je pitao s čim garantuje da će se vratiti, a ovaj reče nešto što kadija do tad nije čuo:

– Garancija mi je Muhamed s.a.v.s.! Ako se ne vratim, na sudnjem danu mu reci da nisam od njegovog ummeta!

Kadija, znajući težinu ovih riječi pusti ga da ode kući.

Kad je ispričao ženi šta se desilo, ona mu predloži da iz zahvalnosti donose salavate na Poslanika s.a.v.s., dok god ne zaspu i tako su do kasno u noć ponavljali:

Euzubillahi mine-š-šejtani-r-Radžim Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim.
E-l-hamdu lillahi Rabbi-l-alemin.
E-s-selatu ve-s-selamu alejke ja Resulallah.
E-s-selatu ve-s-selamu alejke ja Habiballah.
E-s-selatu ve-s-selamu alejke ja Šefi´allah.

U neka doba je čovjek zaspao i usnio Poslanika s.a.v.s., koji mu je u snu rekao da ode kod Valije i traži da iz kase bjetulmala plati njegovu kaznu od 500 dirhema.

– Kako će mi Valija povjerovati o Poslaniče?

– Kaži mu da sam ti rekao dvije stvari. Da on donosi svaki dan stotinu salavata na mene i da je juče bio u dilemi, je li donio tačan broj. Obraduj ga i reci da jest!

Čovjek požuri kod Valije i rečemu da je usnio Poslanika i da mu je on u snu rekao da će njegov dug biti namiren iz državne kase. Kad mu je rekao dokaze, Valija se rasplaka, dade mu iz kase 500 dirhema da nosi trgovcu i još iz svog džepa 2 500 da počne neki posao i normalan život.

Kad se pojavio kod kadije, prije nego mu je uspio išta ispričati, kadija ga izgrli i reče mu da je njegovim sebebom usnio Poslanika s.a.v.s. i da će mu on namiriti dug. Dade mu i on od sebe još 500.

Taman kad je krenuo tražiti trgovca i on se pojavi na vratima i poče da ga grli govoreći kako je usnio Poslanika s.a.v.s., koji ga je zamolio da pomogne tog siromaha.

Otpisao mu je dug i dao mu od sebe još hiljadu dirhema!

—————————————————————————

Danas mi je ova priča pala na pamet kad sam imao ispred sebe preko hiljadu kilometara puta. Odlučio sam donositi salavate na Poslanika s.a.v.s. i odmah se uvjerio u veliku korist od toga. Naime, preporučljivo je donositi salavate, kad se čovjek želi nečeg prisjetiti, a ne može nikako.

Ja sam se sjetio nekih stvari za koje sam bio sto posto siguran da ih se više ne mogu sjetiti!

Probajte, fercera!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x