Još jedna opština u BiH ukinula finansiranje političkih partija iz budžeta

Podijelite ovaj članak:

Prvi potez povukla je Zenica. Tamo su još prije dvije godine Gradsko vijeće i gradonačelnik Fuad Kasumović odlučili da uskrate finansiranje političkih stranaka 150.000 KM godišnje je koštalo finansiranje stranaka iz budžeta grada.  

Prvo je smanjeno finansiranje na 15.000 KM, prošle godine na 1.500 KM, a ove godine će stranke dobiti ukupno 150 KM, dok je planirano da 2020. godine dobiju samo 15 KM.

Prije nekoliko dana, u medijima je odjeknula vijest o namjeri Opštine Donji Vakuf da prestane sa finansiranjem političkih partija iz budžeta predviđenog za to, a da novac preusmjeri za stipendiranje studenata.

Načelnik Opštine Huso Sušić izjavio je za Buku kako očekuje da bi se sve trebalo završiti narednog mjeseca.

“Čekamo početak aplikacija za studente i kada to završimo, a ukoliko bude sredstava, mi ćemo iz tih sredstava isfinansirati sve studente. Ako i ostane novca, nećemo ih davati partijama, izuzev za infrastrukturu i nešto pametno”, rekao je za BUKU ranije ovog mjeseca načelnik opštine Donji Vakuf.

Treća na redu došla je opština Visoko.

Amra Babić, načelnica Općine Visoko, putem Facebooka je obavijestila javnost da se od danas, odlukom OV Visoko a na Inicijativu pozicije – većine, sredstva za finansiranje političkih partija budžeta opštine usmjeravaju se za djecu oboljelu od karcinoma.

Aktivistica iz Tuzle Indira Bektić Mujkić, pokretač peticije ” Bolesnu djecu treba liječiti iz budžeta a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati” pozdravlja odluku. 

“Ona znači da su političari napokon shvatili u kako teškoj situaciji se nalaze građani, posebno roditelji teško bolesne djece. Drago mi je da je naša inicijativa urodila plodom, otvorila svima oči i nadam se da će sve općine prekinuti sa finansiranjem političkih partija i sredstva usmjeriti ka liječenju naših najmlađih građana. Svjedoci ste ovih dana koliko se političari trude da kroz medijski linč omalovaže pokretače inicijative samo da bi izbjegli ono što je neminovno, prekinuti finansiranje političkih partija iz budžeta i tim novcem dati priliku bolesnoj djeci da se bore za život” rekla je ona za BUKU.

BUKA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x