Kad porastem bit ću vakif

Podijelite ovaj članak:

Učesnici projekta „Kad porastem bit ću vakif“ posjetili reisul-ulemu Kavazovića

Učesnici projekta „Kad porastem bit ću vakif“, koji organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske, danas su posjetili reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

„Želim vam dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, ali i Rijaset Islamske zajednice. Iako vam je Vakufska direkcija domaćin, mi smo svi Islamska zajednica i radosni smo što ste danas s nama“, kazao je reisul-ulema.

Obraćajući se gostima iz Turske, reisul-ulema je kazao da vakufi u našoj zemlji postoje i vrše svoju ulogu od samog početka prisustva islama u njoj. 

„Na desetine gradova u Bosni i Hercegovini su nastali kao vakuf, vakuf je bio osnov. Najpoznatiji vakuf u Bosni i Hercegovini je Gazi Husrev-begov vakuf, bio je okosnica razvoja muslimanske zajednice. Najstarija škola na Balkanu trenutno je Gazi Husrev-begova medresa, osnovana je 1537. godine, i nikada nije prestala raditi.  Danas je to prestižna škola u našoj zemlji, i mi se ponosimo time da možemo azati da imamo najstariju školu, u Sarajevu.  Zatim, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je sačuvana povijest našeg naroda. Dakle, vakuf je sačuvao sjećanje na našu prošlost “, naglasio je, između ostalog, reisul-ulema. 

Reisul-ulema je dodao da su “Bošnjaci zahvalni posebno Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske na podršci u obnovi vakufa”.

„Trebamo da živimo naše vrijeme i prema njemu se odnosimo odgovorno, ali ako se ne odnosimo odgovorno i spram prošlosti, ne možemo naći puta prema budućnosti. Očekujemo od vas da ponesete svijest o važnosti vakufa“, poručio je reisul-ulema. 

Prijemu je prisustvovao i Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora IZ i predsjednik Upravnog odbora Vakufske direkcije.

„Poslije odlaska Osmanlija s naših prostora, imali smo velike napade na vakufe i vakufsku imovinu, devastacije i nacionalizaciju vakufske imovine. Od kad djelujemo kao nezavisna država, nastoji se zaštiti vakufska imovina. Potrebno je da se izborimo i za zakon o restituciji. Želimo da pokažemo da je vakuf javno dobro“, kazao je, između ostalog, Bičakčić.

Učesnici iz Turske jučer su doputovali u Bosnu i Hercegovinu, gdje će boraviti sedam dana i obići nekoliko gradova, te posjetiti vakufske objekte i informirati se o njihovom radu.

Ranije danas učesnici su u Studentskom centru Islamske zajednice imali priliku slušati predavanje o značaju vakufa u Bosni i Hercegovini, te saznati više o Vakufskoj direkciji.

„Mi kao Vakufska direkcija smo odlučili ugostiti studente iz Republike Turske, koji su stipendisti Generalne vakufske direkcije, i upoznati ih sa našim vakufima. U programu učestvuju i studenti sa naših fakulteta. Kroz ovaj projekat učesnici će saznati više o instituciji vakufa u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat simbol je i dobre saradnje Vakufske direkcije Islamske zajednice i Generalne direkcije vakufa Republike Turske“, izjavila je Amela Trako-Mahmutović, sekretar Vakufske direkcije.

U Bosnu i Hercegovinu je doputovalo 16 studenata i iskazali su radost zbog prilike za učešće u ovom projektu.

„Biti u ovom projektu, doći u Bosnu i Hercegovinu, nastavljati bratstvo koje postoji između naših vakufskih direkcija, ali i naših zemalja, predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. Istaknuo bih da među studentima koji su doputovali ima onih koji dolaze iz područja koja su pogođena zemljotresom u Turskoj, tako da ovo za njih ima posebnu vrijednost, da se malo oraspolože. Zahvaljujem se organizatorima“, izjavio je učesnik Mahmut Karakus, student teologije.

U septembru prošle godine Generalna direkcija vakufa Republike Turske ugostila je studente sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i islamskih pedagoških fakulteta iz Bihaća i Zenice, a Vakufska direkcija je organizirala uzvratnu posjetu, što predstavlja nastavak i unaprjeđenje saradnje ove dvije direkcije.

.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x