Kakanj: Ovo je mladić koji je uz prijetnju nožem od župnika crkve otuđio novac i dukate, ako ste ga negdje uočili prijavite policiji

Dana 02.09.2023.godine, u 21:05 sati, Policijskoj stanici Kakanj prijavljeno je izvršenje krivičnog djela “Razbojništvo” počinjeno na štetu župnika crkve “Svetog Petra i Pavla”, u ulici Mehmeda Skopljaka, općina Kakanj. Tom prilikom, izvršilac je od župnika, uz prijetnju nožem, otuđio određeni iznos novca i zlatni nakit-dukate. Uviđaj su izvršili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Odmah nakon izvršenog uviđaja pokrenute su opsežne aktivnosti na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela te su pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona u saradnji sa službenicima Policijske stanice Kakanj poduzeli niz operativnih mjera i radnji u cilju identifikacije počinioca te njegovog lišenja slobode. Također, realizirane su upute navedene u nalozima postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona koje su se odnosile na vršenje potrebnih vještačenja te su obavljanji razgovora sa oštečenim licem kao i svim drugim licima koja su mogle raspolagati određenim informacijama vezanim za predmetni događaj.

Dana 28.09.2023.godine, u saradnji sa službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a ZDK su, postupajući po Naredbi Kantonalnog suda u Zenici, za pretres stambenih objekata i vozila koje koristi lice Čokara Luka, rođen 2001. godine, iz Kaknja, na području grada Sarajevo, pronašli dio predmeta koji najvjerovatnije potiču iz izvršenja krivičnog djela “Razbojništvo” nad župnikom crkve “Svetog Petra i Pavla” u Kaknju. Izvršenim pretresom pronađen je određeni iznos novca, kao i nakit i dukati te kutija sa napisom “Vlasništvo Župe Kakanj”.

Obzirom da prilikom pretresa stambenog objekta nije zatečen osumnjičeni Čokara Luka, za njim je raspisana operativna potraga u cilju njegovog lociranja te lišenja slobode.

Budući da se osumnjičeno lice još uvijek nalazi u bjekstvu, Uprava policije MUP-a ZDK poziva sve građane koji imaju saznanja o kretanju ovog lica da kontaktiraju policijske službenike pozivom na broj 122 ili neposrednim obraćanjem policijskim službenicima na terenu. Također, uz saglasnost postupajućeg tužioca, a u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, objavljujemo fotografiju osumnjičenog lica.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x