Kako bolan nema Bosne: Bosanska soba u sred Njemačke

Podijelite ovaj članak:

Mejasa iz Gradačca udala se u Njemačku gdje godinama živi, ali uprkos tome njeguje BH tradiciju i ističe da je upravo zahvaljujući tamošnjem životu počela više da se posvećuje tradiciji.

Mejasa se udala na mnogima nevjerovatan način, baš kao što se to radilo nekada – supruga je poznavala samo 6 dana, nakon čega je odlučila da se uda za njega i ode u Njemačku u kojoj nikoga drugog sem njega nije znala.

Ona je istakla da je bukvalno doživjela „brak na neviđeno“.

„Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena“, rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

Kada je stigla u Njemačku, tamo je zatekla veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju BH tradiciju. Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bh. kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

„Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno – kuća, dvorište, sve kao i u BiH. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gđe se šta nalazi, a onda sam ga upitala ‘Šta je ovo’, on mi je odgovorio: ‘Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gdje se drva stavljaju)’. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji“, rekla je Mejasa.

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju – „Mogla sam ja ovđe napraviti ‘bosansku’ sobu!“.

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njenog enterijera. Mejasa je izrazito talentovana za pisanje pjesama, što je posebno oduševilo njenog muža.

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica – sprema zimnicu, kuva, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju u kuhinji.

(ITV story)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x