Kako je albanska Besa pomogla bošnjačke izbjeglice devedesetih?

Podijelite ovaj članak:

U autorskom tekstu za New Lines Magazine  profesor Hamza Karčić se prisjeća kako je albanska besa pomogla bošnjačke izbjeglice. 

Besa, važan dio albanske kulture, ima više značenja. U bukvalnom smislu te riječi znači održati obećanje. Druga značenja ove riječi su zakletva, odanost i zavjet. Ako si obuhvaćen besom onda ti je pružena zaštita.

Napustivši grad 2. maja 1992. porodica Karčić se zaputila prema Makedoniji gdje su ih u Tetovu, zajedno sa ostalim bošnjačkim izbjeglicama, srdačno primile albanske i turske zajednice. Kasnije im se priključio i otac Fikret koji je prije izbijanja rata dobio poziv kao gostujući profesor u Istanbul. Njegovim dolaskom počele su pripreme za odlazak u Tursku. 

Međutim, po njegovom dolasku u Tetovo studenti kojima je predavao su dolazili da se vide sa njim. Inače, profesor Fikret Karčić je bio tada angažovan na Islamskom teološkom fakultetu danas poznatom kao Fakultet islamskih nauka. Jedan od tih studenata iz Tetova, po imenu Ismail, je pozvao profesora i njegovu familiju da posjete njegovo selo. Nakon razgledanja sela Ismailov otac je povukao profesora Fikreta u stranu kako bi sa njim porazgovarao. Tom prilikom mu je dao zlata što je njegova familija posjedovala kako bi imali za “crnih dana.” 

Nakon boravka u Turskoj i Maleziji, porodica Karčić se vratila u Sarajvo 2002. godine. Nedugo nakon toga Ismail iz Tetova je došao na jednu konferenciju u Sarajevu. Profesor Fikret je iskoristio priliku kako bi vratio zlato koje je dobio od Ismailovog oca prije odlaska u Tursku. Tako je zlato vraćeno prvobitnim vlasnicima koji nisu ni očekivali da će se ikada vratiti upravo njima. 

Sjećanja na gostoprimstvo Albanaca i Turaka u Makedoniji prema Bošnjacima devedesetih se još uvijek čuva od zaborava. Albanska besa nije bila odluka odozgo. To je bio odgovor na genocid koji se tada sprovodio u BiH nad Bošnjacima gdje je običan svijet pružao pomoć ljudima koji su bježali od strahota rata. 

Cijeli članak možete pročitati na sljedećem linku: https://newlinesmag.com/first-person/albanians-besa-a-generous-response-to-genocide/

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x