Kako je neka daleka Namibija postala Njemačka kolonija?

Podijelite ovaj članak:

Ponekad se svako od nas upita otkud je zapad toliko bogat u odnosu na ostatak svijeta. Odgovor je u pljački koju su sustavno provodili stoljećima u zemljama udaljenim i deset hiljada kilometara daleko od njih, koje su jednostavno kolonizirali i pljačkali. Mnogi to rade i danas, dok istovrremeno bombama utjeruju demokratiju, bore se za ljudska prava, protiv “terorizma”, jerbo ako napadne ko okupatora i “legalnu vlast” to je terorizam…

Evo nekih činjenica koje možda niste znali o Namibiji:

1. Namibija je dom pustinje Namib, jedne od najstarijih pustinja na svijetu, za koju se procjenjuje da je stara između 55 miliona i 80 miliona godina.

2. Zemlja je stekla nezavisnost od Južne Afrike 21. marta 1990. godine, što je čini jednom od posljednjih afričkih zemalja koje su stekle nezavisnost.

3. Namibija je jedna od najmanje gusto naseljenih zemalja na svijetu, sa stanovništvom od oko 2,5 miliona ljudi rasprostranjeno na ogromnom području.

4. Kanjon rijeke Fish, smješten na jugu Namibije, drugi je po veličini kanjon na svijetu nakon Velikog kanjona.

5. Namibija je prva zemlja na svijetu koja je u svoj ustav uvrstila zaštitu životne sredine i očuvanje divljih životinja.

6. Glavni i najveći grad Namibije je Windhoek, smješten u centralnim visoravnima zemlje.

Sedam. Obala kostura, koja se proteže od Swakopmunda do Angolske granice, dobila je ime po kostima kita i foke koje su nekada zaprljale obalu, kao i brodolomima uzrokovanim izdajničkim kamenjem na moru i maglom.

8. Himba, autohtona grupa polunomadskih pastira, poznata je po svojoj jedinstvenoj kulturi i mješavini crvenog oker i masti (otjize) koju nanose na kožu i kosu.

9. Namibija je jedna od samo dvije zemlje na svijetu (druga je Mongolija) koja ima slonove prilagođene pustinjama, koji su razvili ponašanja da bi preživjeli u sušnom okruženju.

Deset. Zemlja ima visok nivo biodiverziteta i dom je najrazličitijih divljih životinja, uključujući najveću slobodnu populaciju crnih nosoroga.

Jedanaest Nacionalni park Etosha u Namibiji je jedno od najvećih afričkih utočišta za divljinu, poznato po svojoj slanoj tavi toliko velikoj da se može vidjeti iz svemira.

Dvanaest Quiver Tree Forest u blizini Keetmanshoopa sastoji se od oko 250 primjeraka Aloe dichotoma, vrste aloje koja je endemska za region južne Afrike.

13. Njemački jezik se u Namibiji široko govori zbog svoje prošlosti kao njemačke kolonije (njemačka jugozapadna Afrika) od 1884. do kraja Prvog svjetskog rata.

Četrnaest Područje Twyfelfonteina, mjesto UNESCO-a svjetske baštine, sadrži jednu od najvećih koncentracija gravura u Africi, a neke od rezbarija datiraju od 6000 godina.

15. Jarčeva tropa prolazi kroz Namibiju, što ga čini jednom od zemalja smještenih na ovoj zamišljenoj liniji koja označava južnu granicu tropa.

Šesnaest Namibija je bila prva afrička zemlja koja je izvozila govedinu u SAD, zadovoljavajući stroge standarde kvaliteta potrebne za američko tržište.

Sedamnaest Namibijski dolar (NAD) vezan je 1:1 za južnoafrički rand (ZAR), a obje valute su legalno sredstvo plaćanja u Namibiji.

18. Walvis Bay, koji se nalazi na obali, jedna je od rijetkih luka dubokovodnih na afričkom kontinentu i služi kao vitalna tačka za pomorsku trgovinu.

19. Planina Brandberg, najviši vrh Namibije, sadrži čuvenu sliku na kamenu “Bijela dama”, za koju se vjeruje da je stara oko 2.000 godina.

20. Spitzkoppe, koji se ponekad naziva “Matterhorn iz Namibije”, je grupa ćelavih granitnih vrhova ili inselbergova smještenih u pustinji Namib.

21. Pojas Caprivi, uski proširenje zemljišta na sjeveroistoku Namibije, pruža vitalan pristup rijeci Zambezi i nekoliko afričkih nacionalnih parkova širom susjednih zemalja.

Kan vara en bild av 2 personer

Izvor, fejsbuk, Islam Hurem

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x