Kako preživjeti umor i pad energije tokom radne sedmice

Podijelite ovaj članak:

Svaki put kada završite težak zadatak, “počastite” se pauzom od 10 minuta. Čak i ako radite posao “kojem nikad nema kraja” podijelite ga na razumne cjeline.

Ne možete prestati zijevati za svojim radnim stolom koliko god se trudili, i uz to se teško fokusirate na to što trebate obaviti? Svi se ponekad tako osjećaju, ali postoji par jednostavnih “trikova” pomoću kojih ćete si pomoći da lakše završite radnu sedmicu.

Uzimajte kratke pauze

Svaki put kada završite težak zadatak, “počastite” se pauzom od 10 minuta. Čak i ako radite posao “kojem nikad nema kraja” podijelite ga na razumne cjeline. Kako koju cjelinu završavate, tako ćete se bolje osjećati. Kratke pauze tokom kojih ćete prošetati, slušati muziku ili jednostavno gledati u drveće kroz prozor će opustiti vaš um i dati mu priliku da se odmori, što će kasnije utjecati na povećanu produktivnost.

Motivirajte se

Motivirajte se razmišljajući kako ćete se nagraditi za vikend. Razmislite koji su vam ciljevi u životu, šta je to što vas pokreće i koliko ste već prepreka prešli. Prisjetite se prošlih uspjeha i to će vas motivirati da dalje nastavite.

Počastite se kasnim ručkom

Odlazak na kasni ručak će vam uveliko pomoći da “preživite” radni dan. Razlog tome je da kada se nakon ručka vratite na radno mjesto, ostat će vam samo još par sati do kraja radnog dana. Ako ste ipak navikli na rani ručak, ujutro prije odlaska na posao pripremite mali obrok – voće, grickalice ili sendvič, kojima ćete zadovoljiti glad. Ili pijte puno vode.

Izađite vani

Koliko god vam se to činilo napornim, probajte barem jednom ili dva puta sedmično nakon posla izaći negdje s društvom. Večera ili piće s prijateljima, odlazak u kupovinu ili neka druga vrsta društvene interakcije, napravit će protutežu vremenu koje ste proveli izolirani u vašem uredu. To će biti nešto čemu ćete se radovati tokom radnog dana, a tako ćete sebi i olakšati i ubrzati obavljanje dnevnih zadataka.

Ranije idite na spavanje

Raniji odlazak u krevet će vas učiniti veselijim i produktivnijim na poslu. Ako imate problema da zaspite, maknite se od mobitela. Mobiteli, tableti i ostali “ekrani” emituju plavo svjetlo koje utječe na produkciju melatonina, hormona odgovornog za poticanje sna, te može poremetiti vaš ritam spavanja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x