Kako su zatrpavali muslimanska groblja u Sarajevu, a nišane koristili za gradnju zgrada

Podijelite ovaj članak:

“Uništavanje muslimanskih mezarja u Sarajevu od strane austrougarskih vlasti – članak Mite Živkovića”

Mita Živković je rođen u Bečeju 1854, a umire u Beogradu 1913. godine. Bio je pripovjedač i dramski pisac. 1879. godine dolazi u Sarajevo i zapošljava se kao profesor klasičnih jezika u Srpskoj gimnaziji.

“Turcima su Austrijanci i ovu nepravdu činili: zatrpavali su groblja, kojih ima vrlo mnogo u Sarajevu. Nadgrobne ploče kradom, noću dizali su i nosili pa ih upotrebljavali na građenje svojih zgrada; dakle i vređali su im veru ne ostavljajući na miru pokojne, i činili im materijalnu štetu, jer ploče na mnogome grobu stoje i do hiljadu groša. Tako su jedno groblje blizu srpske nove crkve zatrpali i na njemu digli oficirsku kasinu.”

Na slici desno: Nišani koji su korišteni kao tampon za put u Velikom parku – nekadašnjem mezarju “Čekrekčinica” nastalom u 16. stoljeću, na bašči koju je za groblje uvakufio vakif Muslihudin Čekrekčija, isti onaj koji je 1526. god. podigao džamiju pod Kovačima. Groblje je obuhvatalo obližnja stara mezarja Kemalbeg i Šehitluci, a nalazilo se u neposrednoj blizini tadašnje Vladine zgrade.

(Adnan Muftarević)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x