Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta

Podijelite ovaj članak:

Kanada se u prosjeku zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta, pokazao je novi naučni izvještaj kanadske vlade o klimi u kojem se upozorava da su promjene već očigledne u mnogim dijelovima zemlje i da se predviđa njihovo intenziviranje, navodi BBC.

Do najveće promjene došlo je na kanadskom Arktiku koji će nastaviti da se zagrijava više nego duplo brže od svjetskog prosjeka.

U izvještaju se nagovještava da su mnogi viđeni efekti vjerovatno nepovratni.

Procjenjuje se da se prosječna temperatura u Kanadi godišnje povećavala za 1,7 stepeni Celzijusa od 1948. godine, kada su prvi put zabilježene temperature širom zemlje.

“Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promjene u klimi doprinijele zagrijavanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan”, stoji u izvještaju.

Izvještaj je objavljen pošto je vlada uvela porez na ugljenik za četiri od 10 kanadskih pokrajina koje nisu uspjele da izrade planove za borbu protiv klimatskih promjena.

Više temperature vazduha mogle bi da znače više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim dijelovima zemlje.

Očekuje se da će okeani postati više kiseli i sa manje kiseonika, što bi moglo da naškodi životu u moru.

Prema izvještaju, na naglo zagrijavanje u Kanadi uticali su brojni faktori, uključujući smanjenje snijega i morskog leda.

Uprkos sumornim predviđanjima, u izvještaju se ukazuje da bi količina zagrijavanja mogla da bude ograničena ako se na globalnom nivou preduzme akcija drastičnog smanjivanja emisija ugljenika na nivo blizu nule početkom druge polovine vijeka, kao i znatnog smanjivanja emisija drugih gasova sa efektom staklene bašte.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x