Kanton Sarajevo izdvojio 700.000 KM za odbrane optuženih za ratne zločine

Podijelite ovaj članak:
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) kojim rukovodi ministar Ismir Jusko, u budžetu za ovu godinu odvojilo je ukupno 450.000 konvertibilnih maraka (KM) za pomoć pri plaćanju advokata koji zastupaju optuženike, dok je 250.000 KM izdvojeno za finansiranje nevladinih organizacija koje rade projekte pravne pomoći za optužene pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH (MUP RBiH).

Iz Ministarstva kažu da izdvajanjem sredstava za ovu namjenu ne opravdavaju zločine pripadnika Oružanih snaga Republike BiH.

“Smatramo da svako treba odgovarati za svoje postupke, ali želimo pomoći optuženim i njihovim porodicama da se na dostojan način pokušaju odbraniti od optužnica i spriječiti revidiranje i izokretanje historijskih činjenica o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, koja je ustanovljena i od strane Haškog tribunala”, navode iz Ministarstva.

Advokati koji rade pred Sudom BiH na predmetima ratnih zločina tvrde da je ovaj iznos potreban i pozdravljaju odluku kantonalnih vlasti, dok pravni eksperti i borci za ljudska prava upozoravaju da se prilikom donošenja ovakvih odluka treba voditi računa o trajanju postupaka, kao i o činjenici da postoje urgentnija pitanja koja bi kantonalne vlasti trebale finansirati.

Trenutno su pred Sudom BiH u toku postupci protiv preko 50 bivših pripadnika ABiH i MUP-a RBiH, među kojima su i bivši generali i komandanti poput Atifa Dudakovića, Ramiza Drekovića, Ahmeta Sejdića, Sakiba Mahmuljina, Himze Selimovića i Dragana Vikića.

Iz Ministarstva za boračka pitanja kažu da su u budžetu za 2018. bila osigurana sredstva u iznosu od 300.000 KM, ali su zbog podnošenja novih optužnica u toku godine sredstva u konačnici podignuta na 565.000 KM, a potrošena su na ukupno 41 osobu kojoj se sudi za ratni zločin.

Pomoć je u 2017. i 2018. godini, kako navode iz Ministarstva, pružana i putem fondacija koje su registrovane za pružanje pravne i druge pomoći osumnjičenim i optuženim bivšim pripadnicima Oružanih snaga RBiH u predmetima ratnih zločina, kao i članovima njihovih porodica. Za ove namjene je 2017. izdvojeno 270.000 KM, a 2018. ukupno 250.000 KM.

Sadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pokrenuo je inicijativu finansiranja dijela odbrana optuženika za ratne zločine 2017. godine dok je bio na čelu kantonalne vlade, ali tada nije želio reći o kojem iznosu se radi i koje će osobe imati pravo na pomoć.

Vasvija Vidović, advokatica koja je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Sudom BiH zastupala optužene pripadnike ABiH, pozdravlja odluku Kantona Sarajevo navodeći da se optuženici nađu u teškoj finansijskoj situaciji jer su suđenja dugotrajna i vrlo skupa.

“Malo koja osoba bi, čak i da je dobro finansijski situirana, imala dovoljno novca da snosi te odbrane. Odbrane se plaćaju po službenoj dužnosti ukoliko tako stranka odluči. Međutim, Sud po službenoj dužnosti plaća samo najnužnije troškove odbrane, ne plaća pripremu odbrane u smislu pretraga arhiva, odnosno istražiteljske poslove, tako da se ti ljudi nađu u situaciji da bi im stvarno bilo nužno pomoći”, kaže Vidović.

Ona dodaje da Hrvatska i Srbija, kao i Republika Srpska, godinama izdvajaju sredstva za odbranu svojih vojnika.

“Čak je Srbija tako nešto u Haagu imala kao strateški cilj, dok smo mi uglavnom plaćani od strane Haškog tribunala po službenoj dužnosti. Naravno da bi država trebala pomoći na način na koji to može”, kaže Vidović, prenosi Birn.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x