Kao u SF filmovima: Ovom dostavljaču nikada ne trebate dati napojnicu (VIDEO)

Podijelite ovaj članak:

S razvojem tehnologije mijenjaju se i načini dostave te u budućnosti nećemo morati davati napojnice dostavljačima jer će nam hranu i proizvode donositi roboti ili bespilotne letjelice.

Većini ljudi roboti koji dostavljaju hranu i dalje vjerojatno zvuče kao scenarij iz nekog znanstveno-fantastičnog filma ili misle da takav tip dostave pripada nekoj budućnosti, no na ulicama više gradova danas namirnice dostavljaju roboti. Lanac trgovina Kroger u SAD-u prošle je godine potpisao ugovor s kompanijom Nuro oko dostave njihovih namirnica kupcima, a ono po čemu je ovo partnerstvo posebno jest što Nuro razvija autonomnu tehnologiju za automobile te su već proizveli vlastitog robota, odnosno autonomno vozilo napravljeno isključivo za dostavu.

Prve dostave krenule su u Arizoni još prošle godine, a sada su ove kompanije najavile širenje partnerstva i na dvije trgovine u Houstonu. Na početku će se namirnice dostavljati u Toyotinim modelima Prius, koji su dorađeni s Nurovom autonomnom tehnologijom (u ovim vozilima morat će sjediti sigurnosni vozači spremni preuzeti kontrolu nad automobilima), a naknadno će se dostava obavljati putem Nurovih posebnih vozila nazvanih R1.

Riječ je o vozilima u kojima nema mjesta za ljude, kraća su i dvostruko uža u odnosu na prosječne automobile te su namijenjena isključivo za prijevoz robe, odnosno dostavu. Brzina tih “kutija na kotačima”, kako ih neki nazivaju, ograničena je na 40 km/h, a kako nema sigurnosnog vozača, prati ih poseban automobil te se njima može upravljati s udaljene lokacije.

“Bilo je kao u znanstveno-fantastičnim filmovima. Vrata su se otvorila prema gore i tu su bile moje namirnice”, komentirala je za stranicu Azcentral svoje iskustvo s dostavom Pam Semenchuk, kojoj je Nuro namirnice dostavio na pločnik ispred kuće.

Druge kompanije, uključujući i Amazon, testiraju slične autonomne dostavne robote – većina ovih usluga još je u testnoj fazi te i dalje netko mora paziti na vozila i robote, no s daljnjim napretkom tehnologije sve smo bliži danu u kojem će roboti “odrasti” i nitko na njih više neće morati paziti. Tada će većina dostavljača vjerojatno dobiti otkaze na dosadašnjim poslovima, a slična sudbina vjerojatno i taksiste i vozače kamiona.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x