Karađoz-begova medresa svečanom akademijom ispratila 378. generaciju maturanata

Podijelite ovaj članak:

Svečanom akademijom, upriličenoj u dvorani Univerzitetsko-sportsko rekreativnog centra „Midhad Hujdur Hujka“, Karađoz-begova medresa u Mostaru ispratila je 378. generaciju maturanata. 

Njihovo školovanje, kako je istakao direktor Medrese hafiz Aid-ef. Tulek, proteklo je u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, ali uprkos toj činjenici rezultati koje su postigli i novo stečenog znanja su izuzetno respektabilni i na zavidnom nivou. 

Maturanti su osim kvalitetnog obrazovanja i odličnog odgoja tokom školovanja pokazali afinitet na polju društvenog angažmana u čijem je središtu bio rad u džematima.

Direktor Tulek je zahvalio svim institucijama i pojedincima koji su u proteklom periodu pružali nesebičnu materijalnu i stručnu pomoć i podrška u njihovom radu.

Roditeljima je čestitao što su njihova djeca okončala ovaj srednji obrazovanja koji prethodi konačnom akademskom profiliranju i stručnom usavršavanju. 

Tokom akademije najuspješnijim učenicima uručio je zahvalnice priznanja učenici.

Učenica generacije  Edina Mujić u zvaničnom obraćanju evocirala je uspomene na četverogodišnje školovanje, dok je učenik generacije Bakir Rahimić u ime generacije izrazio zahvalnost nastavnom osoblju i menadžmentu Medrese.

Brojnost prisutnih i njihovi osjećaji ponosa, kao i činjenica da je veliki broj učenika dolazi iz drugih gradova Bosne i Hercegovine mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović u svom govoru je prokomentirao kao svojevrsnu podršku Bošnjacima u Hercegovini i drugim gradovima Muftijstva mostarskog.    

„Ova akademiju doživljavamo kao snažnu poruku bošnjaštva, koju nam šalju naša braća iz drugih dijelova Bosne, koji su došli i kazali niste sami, nismo vas ostavili, nismo vas zaboravili,  mi znamo  kroz šta prolazite, kakva je vaša sudbina i dijelimo s vama bratsko suosjećanje“, kazao je muftija.

Potom je podsjetio da su aktuelni nasrtaji na prostor Hercegovine gdje se pokušava prekrojiti srednjovjekovna povijest Bosne.

„To su krupni nasrtaji na ono što je zajedničko nasljeđe bosanskohercegovačke države i svih njenih naroda, u kojem isto pravo na taj prostor polaže naš bošnjački narod. I niko nam to uskratiti neće i niko nam to oduzeti neće. Nikada se nećemo pomiriti s tim da ovaj prostor ne pripada nama isto kao i drugima. Naše trajanje je potpunije i izvjesnije uz ovu mladost koja nama kaže da ćemo se moći osloniti na generaciju koja zna da joj je ovo određenje i da neće pustiti ni stope svoga mjesta, svoga topraka, svoje kulture i jezika“, kazao je muftija.

Učenicima je poručio da im stalna preokupacija ostane ovaj prostor Hercegovine i džemati u njoj.

Ističući pojedinačne kvalitete maturanata muftija ih je pozvao  da se u svom daljem obrazovanju opredijele za imamsku službu. Kazao je kako bi volio da oni svi ostanu u Mostaru i Hercegovini.

Prigodnu čestitku reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića, uz želju za dalje uspješno školovanje maturanticama i maturantima, prenio je u svojstvu njegovog izaslanika i u lično ime direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice prof. dr. Dževad Hodžić.

 Podsjetio je da se kroz obrazovni sistem Islamske zajednice učenici potvrđuju u svom islamskom i bošnjačkom identitetu.

„Znanje i obrazovanje predstavlja temeljnu i najveću dužnost u islamu. Nastavite vaše stjecanje znanja i obrazovanja. Budite odlični u profesijama za koje se odlučite. IZ u kadrovskoj projekciji možda trebamo 20 posto u neposrednom angažmanu, ali u svakom slučaju vi gdje god budete radili radit ćete na ponos IZ-e i u korist i za dobro muslimana, Bošnjaka, naše države, našeg društva i u tom pogledu želimo vam puno uspjeha. Na vama je veliki odgovornost da nosite emanet Medrese i Islamske zajednice i islama“, poručio je Hodžić.

Posebno se referirao na važnost i ulogu vakifa i stipenditora koji svojim novčanim prilozima pomažu školovanje učenika medresa i na taj način osiguravaju prosperitetniju budućnost Bosne i Hercegovine, Islamske zajednice i bošnjačkog naroda.   

Posljednju prozivku maturantica i maturanata 378 generacije, odnosno 25. od reaktiviranja rada Karađoz-begove medrese, njih 59 maturantica i maturanata, danas su izvršili njihovi razrednici mr. Harun Macić, Elmedin Ljevo i Harisa Čukle.

Svečanoj akademiji, kako je to i uobičajeno, prisustvovali su direktori i profesori bosanskohercegovačkih medresa kao i veliki broj uzvanica iz javnog i vjerskog života u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x