Karić: Članica komisije je javno istakla da je Tvrtko za nju srpski kralj i nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen u Sarajevu

Podijelite ovaj članak:

“Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću je zablistao ispred zgrade Predsjedništva BiH. Da sam kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, isti ne bi bio postavljen nikada, jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije.

Angelina Ošap Gaćanović, članica Komisije, je nekoliko puta, javno, istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen. Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao.

Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bih organizovala “Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi- Kralj Tvrtko I Kotromanić” i kako bi izložila bistu kralja.

Uzor u toj ideji je bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba. I nikada više nije pomjeren.

Saglasnost sam u skladu sa zakonom i dobila.

Kako sam dobila tako ću uz podršku Općine i produžiti. Namjeravam tražiti da se saglasnost produžava, do nekih boljih vremena.

Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvijek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti.

Postavljanje spomenika je uspjeh, i to niko neće baciti u sjenu.

Naredni korak gradske uprave je raspisivanje javnog poziva za finansiranje monografije o bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Borim se koliko mogu i kako mogu, a građani su moja najveća snaga.

Tvrtko ostaje”, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x