Katedrala Notre Dame jutro nakon požara, jedan vatrogasac teško povrijeđen

Podijelite ovaj članak:
Iz katedrale se i jutros širi dim, a vatrogasci neumorno rade kako bi spasili što više dijelova građevine neprocjenjive vrijednosti.
Stanovnici Pariza i brojni turisti jutros iz daljine s nevjericom posmatraju katedralu koja je nastradala u vatrenoj stihiji.
Tokom velikog požara srušili su se krov i toranj katedrale, a uzrok zbog kojeg je došlo do ove katastrofe bit će poznat nakon uviđaja koji će zasigurno trajati danima.
‘Najgore je izbjegnuto’

„Najgore je izbjegnuto“, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

„Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda“, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

Macron je kasno sinoć izjavio da će francuski narod obnoviti katedralu.

Francuski predsjednik je pohvalio napore stotina vatrogasaca koji su uspjeli spasiti fasadu Notre-Damea i glavni dio građevine od potpunog razaranja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x