Kazahstanski predsjednik Nazarbajev odstupa nakon 30 godina na vlasti

Podijelite ovaj članak:

Kazahstanski predsjednik najavio je odlazak u mirovinu nakon gotovo 30 godina vladanja središnje azijskom državom – ali će vjerojatno ostati na vlasti, kako tvrde analitičari, budući da zadržava ključne pozicije u kazahstanskoj vojnoj i političkoj birokraciji.

Nursultan Nazarbajev vodio je Kazahstan , državu bogatu naftom, od pada Sovjetskog Saveza, prvo kao komunistički vođa, a zatim kao predsjednik nakon nezavisnosti.

78-godišnji vođa je u utorak navečer objavio svoju ostavku na iznenađujućem javnom obraćanju na nacionalnoj televiziji.

“Odlučio sam, što mi nije bilo lako, dati ostavku na mjesto predsjednika”, kazao je Nazarbajev, ističući kako je on “prvi predsjednik neovisnog Kazahstana”.

No, on će ostati predsjednik moćnog sigurnosnog vijeća zemlje, vođa stranke Nur Otan, koja dominira parlamentom.

Iako je Nazarbajevljeva ostavka “iznenadila, ona ne signalizira nikakve neposredne velike političke pomake”, rekla je Kate Mallinson iz Chatham Housea. Njegov nadzor nad vijećem sigurnosti, koji postavlja smjernice za vanjsku i sigurnosnu politiku, omogućio bi mu da “nastavi vladati Kazahstanom kao vladar u sjenci”.

U svom govoru, Nazarbajev je kazao kako sada vidi svoju zadaću kao mentorstvo novoj generaciji vođa. Od njega se očekuje da odabere nasljednika.

“Ostat ću s tobom”, rekao je Nazarbajev na televiziji. “Briga za zemlju i njezine ljude ostat će moja briga.”

Taj manevar može odgovoriti na ključno pitanje za starije post-sovjetske autokrate, uključujući Vladimira Putina: kako se sigurno opustiti s vlasti u svim političkim sustavima koje su stvorili.

Nazarbajev je predvodio zemlju kroz ekonomske turbulencije devedesetih godina, dok je učvršćivao svoju moć u nizu izbora koji su počeli nalikovati krunidbama. Posljednji je put izabran 2015. s 97,7% glasova. Iako je zaslužan za održavanje stabilnosti i etničkog mira u Kazahstanu, on se suočio s kritikama zbog potiskivanja neslaganja i povlačenja opozicije.

Kassym-Jomart Tokayev, predsjednik gornjeg doma parlamenta, preuzet će dužnost predsjednika zemlje za ostatak svog mandata u skladu s ustavom, kazao je Nazarbajev.

Kazahstan je, unatoč tome što ima samo 18 milijuna stanovnika, deveta najveća zemlja na svijetu s površinom od oko milijun kvadratnih milja. Graniči s Rusijom na sjeveru i Kinom na istoku i ima velike rezerve nafte koje ga čine strateški i ekonomski važnim.

Izvor : Senzor.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x