KCUS nabavio najsavremeniji mamograf

Podijelite ovaj članak:
Prema riječima Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkih disciplina riječ je o uređaju najnovije generacije aparata sa tomosintezom i stereotaksijom.

Mogućnost stereotaksije znači preciznu biopsiju iglom koja se najčešće radi kod nepalpabilnih tumora dojke uz mogućnost 2D i 3D prikaza, a tomosinteza daje slojevitu sliku tkiva dojke radi još preciznijeg uočavanja detalja.

“Analogni mamografski aparat koji smo do sada koristili instaliran je 2006. godine. Pored ove činjenice, Klinika je dnevno radila po 20 pregleda pored drugih radioloških modaliteta u dijagnostici dojke kao što su: ultrazvuk, magnetna rezonanca i iglena biopsija tumora“, kaže Vegar Zubović.

Ističe da je prednost ovog aparata što se radi o digitalnom modelu koji daje niskodozan pregled, omogućava prikaz puno više detalja od snimka na analognom mamografskom aparatu, manipulaciju slike sa detaljnom analizom kao i usporedbu sa ranijim nalazima.

“Sa novim uređajem realizirat ćemo veći broj pregleda. Na njemu ćemo raditi rano otkrivanje tumora, nejasne i nesigurne nalaze tumora, pacijente sa pozitivnom porodičnom anamnezom karcinoma dojke kao i skrining određenih grupa ženske populacije“, pojasnila je Vegar Zubović.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović navela je da je nabavka novog mamografskog aparata nastavak pravilne strategije zanavljanja opreme. Ona ističe da je KCUS u zadnje 3,5 godine najbolji primjer kako se predanim i odgovornim radom mogu ostvariti izvrsni rezultati, koje bi trebalo da slijede svi ostali zdravstveni centri.

“Oprema koju smo zatekli u KCUS prije tri godine bila je nadopustivo stara i neodržavana! Trošene su ogromne količine novca netransparentno, bez ikakve stručne i strateške opravdanosti, stvarani su ogromni dugovi a status ustanove u potpunosti doveden u pitanje. Nabavkom ovog aparata poboljšane su usluge koje se pružaju na Klinici za radiologiju. Jedna od najvećih prednosti ovog aparata je i otkrivanje tumora koji su na analognim aparatima nevidljivi ili je njihova slika neupečatljiva , a to se odnosi na 20 % od ukupnog broja tumora. Pregled na ovom aparatu će biti manje neugodan i bolan u poređenju sa postojećim aparatom.
U KCUS se zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine. Kupovina nove opreme neophodna je da bismo mogli odgovoriti zahtjevnim zadacima. Pokazali smo kako treba raditi, kako popravljati stanje u ekstremno zapuštenom zdravstvenom sistemu. KCUS i dalje nastavlja raditi za dobrobit bolesnika ali i na popravljanju statusa svojih uposlenika. Nećemo se zaustaviti i istrajat ćemo na provođenju pravilne reforme zdravstva”, izjavila je Izetbegović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x